Ergen beyni tehlikeyi görmüyor! Sosyal medya daha gözü kara yapıyor

Sosyal medya ve dijital dünya gençleri daha gözü kara yapıyor. Uzmanlar ergenlerin, bu dönemde tehlike algısının yetişkinlere kıyasla daha zayıf olduğunu söylüyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Ergenlik döneminde tehlike algısının yetişkinlere kıyasla daha zayıf olduğunu belirten uzmanlar, sosyal medya ve dijital dünyanın bu durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulunuyor.
Ergenlikte beyinin risk değerlendirmesi yapan ve dürtü kontrolünü sağlayan bölümünün henüz gelişimini tam olarak tamamlaması sebebiyle ergenlerin daha “gözü kara” olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım “Özellikle prefrontal korteks adı verilen bölüm, risk değerlendirmesi, dürtü kontrolü ve karar verme gibi fonksiyonları yöneten bir bölge olup, bu alan ergenlik döneminin sonlarına kadar gelişimini sürdürür. Ayrıca hormonal değişimler, kimlik arayışı, sosyal kabul isteği ve çevresel faktörler de bu süreci etkiler. Bu nedenle ergenler riskleri yeterince değerlendirememe veya uzun vadeli sonuçları göz ardı etme eğilimindedir” diye konuştu.
Öte yandan sosyal medya ve dijital dünyanın ergenlerin tehlike algısını çeşitli şekillerde etkileyebildiğini de ifade eden Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım “Sosyal medya ergenlerin kendilerini ifade etmeleri için bir platform gibi görülse de aynı zamanda yanlış bilgi yayılması, riskli davranışların idealize edilmesi ve sürekli sosyal kıyaslamaya yol açılabiliyor. Bu da ergenlerin tehlikeyi daha düşük algılamalara neden olabiliyor. Ayrıca sosyal medyada kendilerini ifade etmek için bazı riski davranışlar sergileyip ilgi çekmek, takipçi kazanmak amacıyla daha cazip bir noktaya getirebiliyorlar” açıklamasını yaptı.