Erkek kısırlığında çığır açan gelişme! Güzellik iksiri babalık umudu oldu

Kişinin kendi kanından elde edilen ve cilt gençleştirme yöntemi olarak bilinen PRP uygulaması hiç baba olma ihtimali kalmamış erkeklerin çocuk sahibi olma şansını yüzde 30 artırıyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Uzun süredir başta ortopedi, plastik ve estetik cerrahi, medikal estetik gibi branşlarda yaşlanmaya bağlı hücre hasarlarının tedavisinde doku ve organ tamirine yardımcı olması maksadıyla kullanılan PRP, şimdi de çocuk sahibi olma şansı hiç kalmamış erkeklerde baba olma umudunu artırıyor. PRP uygulamasının erkek kısırlığının tedavisinde çığır açacak bir gelişme olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş “PRP uygulaması bütün tedavileri denediği hâlde baba olma umudu kalmamış, hiç spermi olmayan erkeklerde baba olma şansını yüzde 30 artırdı. Bu gelişme, çocuk hasreti çeken erkekler için bir dönüm noktası niteliğinde” dedi.
PRP GENÇLEŞTİRİYOR
KKTC’de düzenlenen 3. Tüp Bebek Derneği ve İnfertilite Kongresi’nde (TÜBİD) tüp bebek tedavilerinde meydana gelen en son gelişmeler tartışıldı. Son yıllarda tıp dünyasındaki araştırmaların ve klinik denemelerin erkek kısırlığı üzerinde yoğunlaşmaya başladığını söyleyen TÜBİD Kongre ve Dernek Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş “Farklı branşlarda doku ve organ yenilenmesi amacıyla kullanılan PRP yöntemi son yıllarda tüp bebek (IVF) süreci içerisinde kısırlık, yumurtalık gençleştirme, rahim içi zarı problemlerinin giderilmesi gibi farklı problemler için de kullanılıyor. PRP uygulaması ile normalde gebelik şansı düşük olan çiftlerin de gebelik elde edebilme şansı yükseliyor. Tüp bebek tedavilerinde kadınlara uygulanan PRP’nin erkek testislerine uygulanması sayesinde mikro-TESE adı verilen cerrahi yöntemle testiste hiç sperm bulunamayan erkeklerden de (ki bu oran yüzde 30’dur) sperm elde edilebiliyor” açıklamasını yaptı.
PRP işleminin ağrısız acısız bir yöntem olduğunu aktaran Prof. Dr. Tıraş “PRP yönteminde hastadan alınan kan, özel bir işlem ile ayrıştırılarak plazma elde edilir. Bu plazma vücuttaki ana görevi kanın pıhtılaşması olan plateletler yönünden zengindir. Bu plazma hastanın kendisine enjeksiyon yolu ile geri verilir. Plateletler içerdikleri büyüme faktörleri ile hücre yenilenmesine yardımcı olurlar” dedi.
Türkiye’de iki milyon çift, çocuk sahibi olamıyor ya da zorlanıyor. Kısırlık sebeplerinin 30’unu erkeğe bağlı üreme problemleri ve yüzde 20 ise hem kadın hem erkeğe bağlı problemler oluşturuyor. Bu istatistikler çocuk sahibi olabilmek isteyen çiftlerin kadın kısırlığının yanında erkek kısırlığı sebeplerinin tedavisi üzerinde de yoğunlaşması gerektiğini ortaya koyuyor.

DNA HASARLANIYOR KISIRLIK ARTIYOR
Hayat tarzı, teknoloji ve obezite gibi sebeplere bağlı olarak son yıllarda erkek kısırlığında önemli bir artış yaşanıyor. Yapılan çalışmalar dünya genelinde sperm sayısının son 50 yılda yarı yarıya azaldığını ve bu sayıdaki düşüş hızının 2000 yılından bu yana iki kat arttığını gösterdi. Sperm sayısını en çok etkileyen faktörler arasında kirlilik, sigara kullanımı, yaş ve bazı sağlık problemleri, sıcak ortamlarda çalışmak, dar pantolon giymek gibi sebepler bulunuyor. Yine yapılan çalışmalara göre cep telefonu gibi radyasyon yayan cihazlara maruz kalmak da DNA hasarına sebep oluyor. DNA ne kadar parçalanmışsa, spermin dölleme yeteneği de o kadar az oluyor.
KÖK HÜCRE İLE GEBELİK ŞANSI
Kök hücreler kullanılarak yapılan rejeneratif tıbbın son gözdesinin eksozomlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Tıraş, eksozomların içlerinde çok sayıda büyüme faktörü RNA ve DNA parçacıkları ve benzeri maddeleri içeren çok özel hücresel kesecikler olduğunu belirterek “Hücreler bu kesecikler sayesinde birbirleriyle haberleşir. Bu sayede genetik bilgi alışverişi yapar ve hasarlanmış kısımları tamir eder. Eksozomlar bu özellikleri sebebiyle tıpta cilt gençleştirmede, yara iyileşmesinde kullanılıyor. Şimdi de şimdi de tüp bebek tedavilerinde anne baba umudu oluyor” dedi.
"TAMİRCİ HÜCRELER" ERKEKLERİN HİZMETİNDE
Dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir çalışmada, iki farklı ‘yumurta gençleştirme’ tedavisinin birlikte uygulanması sonucunda yüz hastadan 38’inde gebelik elde edilen çalışmaya imza atan Prof. Dr. Bülent Tıraş, şimdi de erkek kısırlığı ile ilgili yeni bir çalışma için düğmeye bastı. Dünya literatürüne giren bu çalışmada Prof. Dr. Bülent Tıraş ve ekibi erken menopoza girmiş kadınlarda hastanın kendi kanından elde edilen “tamirci hücrelerin” yumurtalıklara enjekte edilmesiyle menopozda bebek sahibi olabilme şansını artırılabileceğini ortaya koymuştu. 150 kadınla yapılan çalışmada yumurtaları azalan ya da tamamen tükenen kadınlara PRP ve eksozom tedavisi birlikte uygulamış ve iki farklı yumurta gençleştirme tedavisinin birlikte uygulanması sonucunda yüz hastadan 38’inde gebelik elde edilmişti. PRP ve ekzozomun birlikte kullanılarak bu iki kök hücre elemanının erkek kısırlığının tedavisindeki etkisini göstermek için tasarlanan çalışma için etik kurul onaylarının alındığını ve çalışmaların yakın bir zamanda başlayacağını aktaran Prof. Dr. Bülent Tıraş, bu çalışmanın da dünyada ilk defa gerçekleştirileceğini ve erkek kısırlığında bir dönem noktası olacağını söyledi.