Esnemek sandığımızdan daha tehlikeli! Uzmanlar yeni uyku raporuyla uyardı

Kaynak: TRTHABER
- Güncelleme:
Esnemek sandığımızdan daha tehlikeli! Uzmanlar yeni uyku raporuyla uyardı
Sağlık Haberleri  / TRTHABER

ABD Uyku Tıbbı Akademisi tarafından yeni bir rapor yayımlandı. Uzmanlara göre sık sık esneme, gün içinde dalgınlık ve artan kafein ihtiyacı gibi durumlar ciddi bir uyku yetersizliğini gösterdiği gibi hem fiziksel güvenliği tehdit ediyor hem de uzun vadeli sağlık problemlerine zemin hazırlıyor.

Raporda görüşlerine yer verilen Uyku Tıbbı Akademisi Başkanı Dr. Eric Olson, “Uykusuzluk hali toplumun her alanında etkileri görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Uykusuzluk, trafik kazalarından iş yerindeki hatalara ve kronik hastalıklara kadar birçok riski beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

Esnemek sandığımızdan daha tehlikeli! Uzmanlar yeni uyku raporuyla uyardı - 1. Resim

İDEAL UYKU SÜRESİ

Uzmanlar raporda, kaliteli ve kesintisiz bir gece uykusunun süresinin en az 7 ila 8 saat olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu süreden daha az uyumanın; diyabet, depresyon, kalp ve böbrek hastalıkları, obezite, inme ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceği belirtiliyor.

Olson, ABD’de yetişkinlerin üçte birinin aşırı uykudan şikayetçi olduğunu belirterek, bu sorunun erken tanı ve tedavi ile ele alınması gerektiğini vurguladı.

ESNEME VE DALGINLIK CİDDİYE ALINMALI

Uzmanlar, birçok kişinin gün içinde yaşadığı esneme ya da toplantı sırasında dalma gibi durumları önemsiz gördüğünü ancak bunların ciddi uyku yetersizliğinin işareti olduğunu söylüyor.

Northwestern Üniversitesi Uyku Bilimleri Uzmanı Dr. Kristen Knutson, “İyi uyuyan biri, ne kadar sıkıcı olursa olsun, bir toplantıda uyuklamaz. Bu tür belirtiler varsa bir uzmana danışılması gerekir” diyor.

Esnemek sandığımızdan daha tehlikeli! Uzmanlar yeni uyku raporuyla uyardı - 2. Resim

MİKRO UYKU

Uyku uzmanı Dr. Indira Gurubhagavatula ise yetersiz uykunun, kişinin kendi akli durumunu doğru değerlendirmesini engellediğini vurguladı.

“Uykusuzluk arttıkça beyin birkaç saniyelik mikro uykulara girer. Bu sırada kişi araç kullanıyor ya da dikkat gerektiren başka bir iş yapıyor olabilir. Bu son derece tehlikeli bir durumdur” uyarısında bulundu.

ABD’de her yıl yaklaşık 100 bin trafik kazasının uykulu araç kullanımı nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor.

Esnemek sandığımızdan daha tehlikeli! Uzmanlar yeni uyku raporuyla uyardı - 3. Resim

UYKU KALİTESİNİ TEST ETMEK 

Uykululuk durumunun ölçülmesi için kullanılan “Epworth Uykululuk Ölçeği” gibi yöntemler sayesinde bireylerin risk durumu belirlenebiliyor. Dr. Gurubhagavatula, “Bu testte kişinin gündüz uykululuk halini 0’dan 3’e kadar puanlaması istenir. 10’un üzerindeki puanlar müdahale gerektiren bir duruma işaret eder” dedi.

UYKUSUZLUĞUN FİZİKSEL ETKİLERİ

Uzmanlara göre ciddi uyku eksikliği; göz kapaklarının düşmesi, bedenin öne doğru eğilmesi, baş dönmesi, titreme ve hatta dürtüsel davranışlar gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, sirkadiyen ritim bozuklukları ve bazı ilaçlar da uykululuğu tetikleyebilir.

KAFEİN UYKUYU OLUMSUZ ETKİLİYOR

Uzmanlar, uykuya yardımcı olacağı düşünülen alkol ve bazı maddelerin aslında uykuyu bozduğuna da dikkat çekiyor.

Dr. Gurubhagavatula, “Alkol ilk başta uykuya geçişi kolaylaştırabilir ancak gece yarısı uyanmaya neden olur. Tek bir kadehi bırakan hastalarımda bile uyku kalitesinin belirgin şekilde arttığını gözlemliyorum” dedi.

Aynı şekilde, fazla kafein, geç saatlerde ekran kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı gürültülü ya da ışıklı ortamda uyumak da uyku düzenini olumsuz etkileyen etmenler arasında yer alıyor.

Kaynak: TRTHABER

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...