Etli soğan dolması - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün Etli soğan dolması ve alaca çorbası yuvası var.
Etli soğan dolması
MALZEMELER
>> 3 adet kuru soğan
İç Harcı İçin;
>> 250 g dana döş eti
>> 4 yemek kaşığı
pirinç
>> ½ demet maydanoz
>> ½ yemek kaşığı
biber salçası
>> 4 yemek kaşığı
nar ekşisi
>> ½ çay bardağı
zeytinyağı
>> Karabiber, pul biber
>> Kuru nane, sumak
>> Kimyon, tuz
Sosu İçin;
>> 1 tatlı kaşığı biber salçası
>> 1 tatlı kaşığı
domates salçası
>> 1 diş sarımsak
>> ½ çay bardağı
nar ekşisi
>> ½ çay bardağı
zeytinyağı
>> 1,5 su bardağı
sıcak su
>> Toz kırmızı biber,
sumak, tuz
HAZIRLANIŞI
İlk olarak soğanlar soyularak altından ve üstünden kesilerek düzlenir. Soğanların ortasını geçmeden dikine bir kesik atılarak kaynar tuzlu suda 10-15 dakika haşlanır. Haşlanan soğanlar süzülür ve 15 dakika bekletilir. Soğanlar yaprak yaprak ayrılarak içlerindeki zarları ayrılır. Ortalarında kalan küçük kısımlar harçta kullanmak için bekletilir. İç harç için pirinçler bol suda yıkanır. Maydanozun sadece yaprakları ayrılır ve toz haline gelene kadar doğranır. Ayrılan soğan içleri de ufak küpler halinde kesilir. Bir kâsede kıyma, pirinçler, maydanoz, soğanlar, tuz, baharatlar, salçalar, nar ekşisi ve zeytinyağı yoğrularak karıştırılır. Her bir haşlanmış soğanın içerisine yaklaşık bir yemek kaşığı kadar harç koyulup yuvarlayarak sarılır. Dolmalar aralarında fazla boşluk kalmayacak ve birleşme yerleri altta kalacak şekilde tepsiye özenle dizilir. Sos malzemeleri bir kâsede çırpılarak karıştırılır. Tüm soğanların üzerine gelecek şekilde tepsiye dökülür. Soğan dolmalarının üzerine ıslatılmış yağlı kâğıt kapatılarak 200 derecelik sıcak fırında pişirilir. Yarım saat sonra soğanlar yumuşadığında kâğıt üzerinden alınır ve bu şekilde renk alana kadar 20 dakika daha pişirilir. Fırından çıkan soğan dolmalarının ilk sıcaklığı geçince dinlendirilip servis tabağına alınır. Tepside kalan sos da yine dolmaların üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydanozla süslenerek servis edilir.
ALACA ÇORBA
MALZEMELER
>> Yarım su bardağı nohut
>> Yarım su bardağı
yeşil mercimek
>> Yarım su bardağı
aşurelik buğday
>> 2 yemek kaşığı salça
>> 1 litre su
>> 1 adet kuru soğan
>> 1 yemek kaşığı
tereyağı
>> 1 tatlı kaşığı
tarhun otu
>> Tuz, karabiber
Üzeri için;
>> 1 yemek kaşığı
tarhun otu
>> 4 yemek kaşığı
zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bir gece önceden ıslatılan nohut ve buğday süzülür ve haşlanır. Mercimek de ayrı bir tencerede haşlanır ve hepsinin suyu süzülür. Bir tencereye yemeklik doğranan soğanlar alınarak kavrulur. Üzerine salça eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Bakliyatları da ilave edilerek üzerine suyu konularak kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılarak pişirilir. Ayrı bir yerde zeytinyağında tarhun otu kızdırılır ve çorbaya ilave edilip karıştırılır. Hazır olan alaca çorba sıcak sıcak servis edilir.