samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor

Editör:
- Güncelleme:
Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor
Sağlık Haberleri

Kalp ve beyin sağlığına iyi geliyor, bol bol protein ve vitamin barındırıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan cevizin fazla tüketildiğinde yol açabileceği olumsuzluklar arasında ise kilo alımı ve böbrek taşı oluşumu bulunuyor. Peki her gün bir avuç ceviz tüketmenin nasıl etkileri var? İşte faydaları ve zararları ile ceviz hakkında bilinmeyenler...

Doyurucu özelliği dışında sağlığa olan katkısıyla da bilinen ceviz, Türkiye'de sıkça tüketiliyor. Birçok derde deva olduğu bilinen ceviz yiyeceklerin üzerine atılıyor, tatlıların içerisinde kullanılıyor. Öte yandan ara öğün olarak da tüketildiği biliniyor. Birçok farklı şekilde tüketilen cevizde ölçülü olmanın önemine dikkat çekiliyor. Peki her gün ceviz yediğimizde ne olur?


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 1. Resim

BİR AVUÇ CEVİZ TÜKETMEK...

  • Lezzeti ve doyurucu özelliğiyle bilinen cevizler, oldukça etkileyici besin değerine sahip. Sadece bir avuç ceviz tüketmek vücudunuzu bir dizi antioksidan, sağlıklı yağ, protein, vitamin ve mineralle besleyebilir.
  • Alfa-linolenik asit (ALA) ve tokoferoller ve polifenoller gibi antioksidanlar da dahil olmak üzere mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olan ceviz, kalp sağlığına iyi gelen ve iltihap önleyici bir besindir.
  • Ceviz, LDL kolesterolü ve trigliseridleri düşürebilen ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan doymamış yağlar açısından zengindir.
  • Cevizdeki omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve polifenoller beyin sağlığının ve bilişsel işlevin iyileştirilmesine katkıda bulunur. Çalışmalar, bu bileşiklerin Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

FAZLASINA DİKKAT!

Ceviz her ne kadar faydalı olsa da, aşırı tüketimin bazı gizli yan etkileri de olabilir.

Günde yaklaşık 1 avuç ceviz tüketilmesi öneriliyor. Bu porsiyon büyüklüğü sağlıklıdan zararlıya hızla geçiş yapabilecek istenmeyen yan etkiler korkusu olmadan, bu besin açısından yoğun yemişin tüm harika faydalarından yararlanmak için idealdir. Ancak, bu porsiyonu düzenli olarak aşmak yan etkilere yol açabilir.


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 2. Resim

1. SİNDİRİM SORUNLARI

Ceviz zengin bir lif kaynağıdır ve ölçülü olarak ve önerilen miktarda tüketildiğinde sağlıklı sindirimi destekleyebilir. Ancak, çok fazla ceviz yemek bu nimeti hızla bir nimete dönüştürebilir ve şişkinliğe, gaza ve ishale neden olabilir.

World Journal of Gastroenterology dergisinde yayınlanan bir araştırma, yüksek lif alımının, özellikle de buna alışkın olmayan kişilerde, sindirim sistemi için sorunlu olabileceğini vurgulamaktadır.


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 3. Resim

2. ALERJİ

Bazı insanlar cevize alerjisi vardır. Aslında ceviz, alerjisi en yaygın ağaç yemişi alerjileri arasındadır ve hafif kaşıntı ve şişlikten anafilaksi içeren şiddetli semptomlara kadar çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ceviz alerjenleri, diğer yemişlerle çapraz reaksiyona neden olabilen Jug r 1 gibi proteinler tarafından tetiklenir. Az miktarda ceviz bile, yemiş alerjisi olan kişiler için önemli riskler oluşturabilir.


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 4. Resim

3. KİLO ALIMI

Cevizlerin aşırı tüketilmesi gerekmez ve sadece bir ons, sadece tokluk sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücuda tüm temel besinleri sağlamak için yeterlidir. Ancak, bu kalori yoğun yemişlerden çok fazla yemek fazla kalori tüketimine ve kilo alımına yol açabilir. Bir ons ceviz yaklaşık 185 kalori içerir.

Nutrients dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir araştırma, ceviz gibi kuruyemişleri dengeli bir diyete dahil ederken porsiyon kontrolünün kritik önem taşıdığını buldu, çünkü yüksek yağ içeriği aşırı tüketildiğinde kilo yönetimi faydalarını ortadan kaldırabilir.


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 5. Resim

4. BÖBREK TAŞLARI

İyi bir şeyin bile fazlası kötü olabilir ve bu özellikle ceviz için geçerlidir. Cevizler, risk altındaki kişilerde böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilen bileşikler olan oksalatlar içerir.

American Society of Nephrology'nin Clinical Journal dergisinde yayınlanan bir inceleme, özellikle düşük kalsiyum alımıyla birleştirildiğinde oksalat açısından zengin diyetlerin kalsiyum oksalat taşı riskini artırabileceğini belirtiyor. Böbrek taşına yatkın kişiler ceviz tüketimlerini sınırlamalı ve bol su içmelidir.


Faydası kadar zararı da var! Tüketirken dikkat, cevizdeki tehlikeyi çok az kişi biliyor - 6. Resim

5. BESİN EKSİKLİĞİ

Beslenme uzmanlarının dengeli bir diyetin önemini vurgulamasının bir nedeni var. Çok fazla ceviz yemek, belirli minerallerin emiliminde sorunlara yol açabilir. Bunun nedeni, cevizde bulunan ve demir, çinko ve kalsiyum gibi temel minerallere bağlanarak emilimini engelleyebilen doğal bir bileşik olan fitik asidin varlığıdır.

Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayınlanan bir araştırma, cevizdeki fitik asit seviyelerinin tehlikeli derecede yüksek olmamasına rağmen, zamanla aşırı tüketiminin, özellikle besin eksikliği olan bir diyet uygulayan kişilerde mineral eksikliklerine katkıda bulunabileceğini belirtmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...