Meme kanseri yaşı düştü! Doktorlar bile konduramıyor, geç teşhis ediliyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Meme kanseri yaşı düştü! Doktorlar bile konduramıyor, geç teşhis ediliyor
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İleri yaş hastalığı olarak bilindiği için genç hastaların belirtileri dikkate almaması ya da sağlık personelinin ‘gençlerde meme kanseri olmaz’ düşüncesiyle daha rahat davranmaları vakaların geç teşhis almasına sebep olabiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Son yıllarda yapılan araştırmalar meme kanserinin giderek daha genç yaşlarda görüldüğünü ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık olarak her 6 ölümden biri, Türkiye’de ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşiyor. Geçmiş yıllarda ileri yaş hastalığı olarak bilinen meme kanserinin genç kadınlarda da görülüyor olmasının çoğu zaman kanserin atlanmasına ve hastanın geç evrede yakalanmasına sebep olduğunu söyleyen uzmanlar, “Özellikle kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri tiplerinden ‘üçlü negatif meme kanseri’ genç kadınları hedef alıyor. Hızlı ilerliyor ve geç evrede yakalandığı için daha fazla ölüme sebep oluyor. Yakınlarında meme kanseri hikayesi olanların mutlaka 10 yıl önce taramalara başlaması gerekir” uyarısında bulunuyor.

Meme kanseri yaşı düştü! Doktorlar bile konduramıyor, geç teşhis ediliyor - 1. Resim

100 MEME KANSERİNDEN BİRİ ERKEK

Meme kanserinin “üçlü negatif” olarak adlandırılan türünün bütün meme kanseri vakalarının 10-15'ini oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Sönmez, “Meme kanseri 2020 yılından itibaren vaka sayıları açısından bakıldığında akciğer kanserini geride bırakarak tür olarak birinci sıraya yerleşti. Sadece kadınların değil, erkeklerin de problemi. 100 meme kanseri vakasından biri erkek. Genç kadınları hedef alan üçlü negatif türü ise tedavi seçeneklerinin geç teşhis edilmesi ve tedavi seçeneklerinin sebebiyle daha fazla ölümle sonuçlanıyor” dedi.

DOKTORLAR BİLE KONDURAMIYOR

Kanser Savaşçıları Derneği tarafından gerçekleştirilen “Üçlü Negatif Meme Kanserinde Hasta Yolculuğu” araştırmasının sonuçları, hastalığın geç teşhisinde ‘gençlerde meme kanseri görülmez’ düşüncesinin çok önemli bir yer tuttuğu ortaya çıktı. Kanser hastalarıyla yüz yüze konuşularak yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren çalışmanın yürütücüsü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Sert, “Tanı alma süreci 6 ay süren 23 yaşındaki hastanın ifadesi şöyleydi ‘Ultrasonla bakıldı ve bana bundan kötü bir şey çıkmayacak. Bu kesinlikle tümör gibi bir şey değil. Zaten yaşınız daha çok küçük dediler ama 6 ay sonra kanser olduğumu öğrendim’. 35 yaşındaki ve tanı alma süreci 1,5 yıl süren bir başka hasta ise ‘Doktoruma 10 ay kaybettim dediğimde, o kadar gençsin ki konduramadım. Keşke MR çektirseymişim demişti’ dedi. Bütün bu örnekler bir taraftan hasta ve hasta yakınlarının diğer taraftan ise hekimlerin genç kadınlarda meme kanseri olmayacağı yanlış bilgisine sahip olabileceğini gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
 
Göğüs kanseri yaşı düştü! Doktorlar bile konduramıyor, geç teşhis ediliyor - 1. Resim

TÜRKİYE TANI VE TEDAVİDE İYİ DURUMDA

Türkiye’de gerek Sağlık Bakanlığı’na bağlı KETEM’ler ve gerekse STK’lara ait kanser teşhis merkezleri sayısının ve faaliyetlerinin birçok ülkeden çok daha iyi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özlem Sönmez, “Bu noktada yanlış bilgileri bir tarafa bırakıp kadınların 20’li yaşlardan itibaren elle muayene yapması, 40’lı yaşlardan itibaren düzenli mamografi taramasını yaptırması eğer ailede meme kanseri varsa bir uzman yönlendirmesi ile daha erken yaşlarda kontrollere başlaması hayat kurtarıcı niteliktedir. Ülkemizde de kanser ilaçlarına ulaşım birçok ülkeden çok daha iyi durumda” dedi.

İNTERNETTE EN ÇOK DOLAŞAN HASTA GRUBU

“Üçlü Negatif Meme Kanserinde Hasta Yolculuğu” araştırması, sosyal medyadan en çok etkilenen hasta grubunun kanser hastaları olduğunu ortaya koydu. Özellikle kamu hastanelerinde hekimiyle yeterince iletişim kuramayan hastaların, hastalıklarıyla ilgili bilgileri internette aradıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Gürkan Sert, “Araştırmamızda konuştuğumuz hastalar çoğunlukla ‘hoca çok başarılı biriydi ama hiç konuşmazdı… Hastalığımla ilgili bilgi vermedi’ ya da ‘tedavi ile ilgili soru sorduğumda sen ne yapacaksın onları, ilaçları ben ayarlayacağım dedi’ şeklinde serzenişlerde bulunuyorlar. Bu hastalar bilgi açlığı içinde internete giriyor. Çoğunlukla da sosyal medyada hasta grupları kuruluyor. Burada kendi tecrübelerini paylaşıyorlar. Tedavilerini diğer hastaların tedavileri ile karşılaştırıyorlar” diye açıkladı.

Meme kanseri yaşı düştü! Doktorlar bile konduramıyor, geç teşhis ediliyor - 3. Resim

KANSER HASTALARINA UZMAN UYARISI: SOSYAL MEDYADAN UZAK DURUN

Kanser tedavisinde yapılan en önemli hatalardan birinin de sosyal medyadaki kanser hastaları gruplarında yapılan paylaşımlardan etkilenmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Sönmez, “Hastalara en önemli tavsiyem sosyal medyadan uzak durmaları. Çünkü hiç kimsenin kanseri bir diğerine benzemez. Hatta ikiz kardeşlerdeki kanser hastalığında bile tedavi birbirinden farklı olabilir. Bu sosyal medya gruplarında hastalar yaşadıkları sıkıntıları, kendilerine verilen tedavileri paylaşıyorlar. Gruplardan etkilenen hastalar da bana şu ilaç olmaz mı, bu ilaç olmaz mı diye bize geliyor. Ayrıca hastalar kişisel hesaplarından hastalık süreçlerini paylaşıyorlar. O Hastaların yaşadıkları sıkıntıları gören hastalar kendilerinin de onu yaşayacağını düşünerek boşuna tedaviyi ya hiç almıyorlar ya da yarıda kesiyorlar. Oysa tedavilere verilen cevap da herkeste farklı olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...