Hastaların üçte birinde görülüyor! Cilt kuruluğu deyip geçmeyin, böbrek hastalığının habercisi olabilir

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hastaların üçte birinde görülüyor! Cilt kuruluğu deyip geçmeyin, böbrek hastalığının habercisi olabilir
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Cilt kuruluğu gibi basit görülebilecek bir problemde vücudunuz sizi uyarıyor olabilir. Yılda bir kez doktor kontrolü böbrek sağlığını korumanın ilk adımlarındandır" dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Basit gibi görünebilecek cilt kuruluğunun kronik böbrek hastalığı belirtisi olabileceğini söyleyen Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, “Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde evresine bakılmaksızın kronik böbrek hastalığı prevalansı yüzde 15,7 olarak bulunmuştur. Bu, ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası olduğunu, yani her 6-7 erişkinden birinde böbrek hastalığı bulunduğunu göstermektedir. Böbrek hastalıklarının farkındalığı ise yüzde 2 düzeyindedir. Cildiniz böbreklerinizle ilgili olarak sizi uyarıyor olabilir” dedi.

Hastaların üçte birinde görülüyor! Cilt kuruluğu deyip geçmeyin, böbrek hastalığının habercisi olabilir - 1. Resim

ÜÇ HASTADAN BİRİNDE

Gerek kronik böbrek yetersizliği sürecinde gerekse son dönem böbrek yetersizliğinde kuruluk ve kaşıntının çok sık gözlenen sorunlardan biri olduğuna ve hastaların yaklaşık üçte birinde gözlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Türkmen “Ciltteki kuruluk ve kaşıntı, sanılanın aksine sadece dış etkenlerden kaynaklı olmayabilir. Böbrek hastalıklarının da bu tür belirtilerle kendini gösterebildiği biliniyor.  Kronik böbrek hastalığı (KBH), vücutta toksik maddelerin birikmesine yol açarak cildin kurumasına neden olur. Bu kuruluk durumu süreklilikle kendini gösteriyorsa, sadece mevsimsel etkiler veya beslenme eksikliklerine bakmak yeterli olamayabilir” diye anlattı.

YILDA BİR KONTROL ŞART

Böbrek hastalıklarının sinsi ilerlediğini ve erken dönemde belirti vermediğini vurgulayan TBV Başkanı Timur Erk de; “Ciltteki kuruluk basit bir problem gibi görünse de vücudumuz bizi uyarıyor olabilir, bu nedenle sinyalleri iyi okumak gerekir. Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir. Bu nedenle, yılda bir kere yapılan kan testleri ve doktor kontrolleri böbrek sağlığınızı korumanın en önemli yollarından birdir” diye açıkladı.

Hastaların üçte birinde görülüyor! Cilt kuruluğu deyip geçmeyin, böbrek hastalığının habercisi olabilir - 1. Resim

İŞLENMİŞ GIDALAR CİLDE DÜŞMAN

Beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını doğrudan etkilediğinin belirten TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, “Yetersiz su tüketimi ile aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdalar, cildin nem kaybetmesine neden olur. Özellikle A, C, E vitamini ve omega-3 yağ asitlerinden yetersiz bir diyet, cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına yol açar. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken noktaları bilip ona göre bir düzen oluşturmak faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

YETERSİZ DİYALİZ DE KAŞINTIYA SEBEP OLABİLİR

Böbrek hastalarında kaşıntı nedenleri arasında, kalsiyum ve fosfor metabolizmasında bozulma, paratroid hormonun aşırı yükselmesi, kuru cilt ve terlemede azalma gibi nedenlerin sayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Türkmen, diyabet ve karaciğer hastalıklarının eşlik etmesi durumunda da kaşıntı olabileceğini vurguladı.  

Hastaların üçte birinde görülüyor! Cilt kuruluğu deyip geçmeyin, böbrek hastalığının habercisi olabilir - 3. Resim

Prof. Dr. Türkmen, “Ayrıca diyalize giren hastalara yeterli etkinlikte diyaliz yapılamaması da şiddetli kaşıntıya yol açabilir. Böbrek yetersizliğindeki kaşıntıyı, kuru cilt, ilaçlarla ilişkili kaşıntı, sarılık ve kanser hastalarında görülen kaşıntılardan ayırmak gerekir. Böbrek hastalığına bağlı gelişen kaşıntının tedavisi için vücutta biriken toksik maddelerin düzeyinin düşürülmesi gereklidir. Kan fosfor ve parat hormon düzeyleri normal seviyelere getirilmeye çalışılır. Hasta diyalize giriyorsa diyalizin en etkin şekilde yapılmasına özen gösterilir. Topikal tedaviler, nemlendiriciler ve fototerapi kullanılabilir. İleri evre böbrek hastalığı ile ilişkili kaşıntının en kesin tedavisi ise böbrek nakli yapılmasıdır” dedi.

ÇAY VE KAHVE SUYUN YERİNİ TUTMAZ

Diyetisyen Gökçen Efe Aydın ise cilt kuruluğunun beslenme ilişkili noktalarına değindi:

  • Az su içmek: Hücrelerin yenilenmesini engeller ve ciltte çatlaklar oluşturabilir.
  • Kafein ve alkol tüketimi: Vücudu susuz bırakarak cildi kurutur. Su içmek yerine çay- kahve içmek en sık rastlanılan yanlış alışkanlıklardandır.
  • Aşırı şeker ve işlenmiş gıdalar: Kolajen yapısını bozarak ciltte hassasiyete sebep olur.
  • Omega-3 eksikliği: Cildin yumuşak ve esnek kalmasını sağlar. Bu eksiklikte ciltte kuruluk artar.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...