Hayat için su, bunamaya karşı kuruyemiş

Araştırmaya göre her gün tuzsuz ve işlenmemiş kuru yemiş tüketmek bunama hastalığına yakalanma riskini yüzde 12 oranında azaltıyor.
İspanyol ve Portekizli araştırmacılardan oluşan ekip, günde sadece 30 gram tuzsuz ve işlenmemiş kuru yemiş tüketmenin bunama hastalığına yakalanma riskini yüzde 12 oranında azalttığını tespit etti. Faydalar en çok kadınlarda, 60 yaş üstü kişilerde ve obezite veya yüksek alkol tüketimi gibi başka risk faktörleri olmayanlarda görülüyor.
Araştırmada İngiltere’deki Biyobanka çalışması ve Oxford WebQ anketinden elde edilen veriler kullanılarak yedi yıl boyunca 50.000’den fazla İngiliz analiz edildi. Castilla-La Mancha Üniversitesi ve Porto Üniversitesinden araştırmacılar GeroScience dergisinde şunları yazdı: Yedi yıllık takip sonucunda, günlük olarak kuru yemiş tüketen İngiltere yetişkinlerinin, hayat tarzı, işitme, kişisel sağlık sıkıntıları ve kronik hastalık sayısına bakılmaksızın, kuru yemiş tüketmeyenlere kıyasla bunama riskinde azalma olduğu görüldü. Kuru yemişlerin günlük tüketimi, bunamanın önlenmesinde koruyucu bir rol oynayabilir.