Hem yumurtayı hem elinizi yıkayın... Yumurtada Salmonella riski!

Kocaeli’de 648 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesi üzerine yeniden gündeme gelen Salmonella tehlikesinin yumurtada da bulunduğunu söyleyen uzmanlar dokunduktan sonra başka bir gıdaya temas etmeden mutlaka ellerin yıkanması gerektiği uyarısında bulunuyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Salmonella bakterisinin tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşadığını ve dışkı yoluyla atıldığını söyleyen Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, bakterinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. İshale, ateşe ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıda hazırlama koşullarında kolaylıkla yayıldığını ifade eden Prof. Dr. Artık “Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık görüldüğü gıdalar arasında yer alıyor” dedi.
Özellikle temizlik kurallarına uyulmayan mutfakların bulaşma açısından önemli risk alanlarını oluşturduğuna işaret eden Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Artık “Özellikle etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmemiş gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali bulunuyor. Üstelik tehlike yalnızca gıdalarla da sınırlı değil, bazı hayvanlarla temas durumunda da bu risk ortaya çıkabiliyor. Mesela vahşi hayvanlardan kaplumbağa, yılan, kertenkele, evcil hayvanlardan kuş ve civciv gibi canlılarla temasta bulunmak bulaşma yolları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları ya da dışkılarının bulaştığı yüzeylere temas da bulaşma açısından tehlike oluşturuyor” diye konuştu.
EVE YEMEK SİPARİŞLERİ DE RİSK TAŞIYOR
Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel tedbirin temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Artık “Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir. Riskten korunmak için sadece evde tedbirli davranmak da ne yazık ki yeterli değil. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça arttığı günümüzde restoranlarda yenilen, eve sipariş verilen ve uygun şartlar altında üretilmeyen gıdalar da Salmonella riski taşıyabiliyor” dedi.
SİNDİRİMİ KOLAY GIDALAR TERCİH EDİLMELİ
Bakteri bulaşması hâlinde yapılması gerekenleri da sıralayan Prof. Dr. Nevzat Artık “İlk ve en önemli adım, ishal sebebiyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Yetişkinlerin bol su tüketmesi büyük önem taşıyor. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir; özellikle muz, pilav, elma püresi ve tost gibi gıdalar iyi seçeneklerdir” ifadelerini kullandı.