İntihar mektubu bu depresyon türünü gündeme getirdi "maskeli mutsuzluk"

Sosyal medya fenomeni Kübra Yakut intihar etmesiyle birlikte ortaya çıkan mektup bir depresyon türünü akıllara getirdi: Maskeli mutsuzluk. Dışarı karşı mutlu görünürken derin acı ve üzüntü yaşatan bu depresyon türü intihar gibi tehlikeli bir boyutlarda fiillere dönüşebiliyor. Peki klasik depresyondan farkları nelerdir ve en önemlisi nasıl anlaşılır?
Günümüzde görülen en yaygın psikolojik problemlerden biri olan depresyon insanların hem günlük hayatında hem de sosyal hayatında derin yaralar açabiliyor.
Psikolojik sağlığın bozulması beden sağlığını da doğrudan etkiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 40 yaşın altında her dört kişiden birinde görülüyor.
Sosyal medya fenomeni Kübra Yakut'un intihar sonrasında bıraktığı mektup takipçileri için tam bir ters köşe oldu.
Yakut'un mektubunda "Özür dilerim. Nasıl şaşırttım ama yine sizi" ifadesi bir depresyon türü olan maskeli mutsuzluğu akla getirdi.
HAYATTAN ZEVK ALMIYORLAR
Uzmanlar depresyonu, kişinin hayattan zevk alma kabiliyetini geçici olarak kaybettiği, bedenini ve zihnini hastalandıran bir psikiyatrik bozukluk olarak tarif ediyor.
Klasik depresyonda iştah mekanizmasında değişiklikler, kararsızlık, değersizlik düşüncesi, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, motivasyon bozukluğu, devamlı suçluluk hissi, karamsarlık, geçmişte yaşanan olaylara takılmak gibi durumlar görülüyor.
Aşırı mutsuzluk ve şiddeti arttığında da intihara meyil oluşuyor. Bu yüzden de mutlaka tedavi edilmesi tavsiye ediliyor.
MASKELİ DEPRESYON
Dışarıdan bakıldığında da fark edilen bu durumlarda çevrenin müdahalesiyle kişiler hemen tedaviye yönlendirilebiliyor. Fakat bir de maskeli depresyon denilen tür var.
Depresyonun en zorlayıcı olan bu türünü bazen kişinin kendisi de anlayamayabiliyor. Bu yüzden de tedaviye yönlendirilmesi mümkün olmuyor.
Maskeli depresyondaki insanların en büyük ortak özelliği duygularını tam olarak ifade etmekte zorlanmaları.
İfade edilemeyen düşünce ve duygular bir zaman sonra fiziki olarak da kişiye yansıyor.
Maskeli depresyonda fiziki ağrılar daha çok oluyor ve kişide ağır bir halsizlik durumu gözleniyor.
Kişilerde kronik ağrı (baş, boyun, sırt, eklem ağrısı), uyku, mide ve bağırsak problemleri, cinsel problemler, dermatolojik problemler, alkol ve madde bağımlılığı görülüyor.
Ağrılar, sızılar ve uyuşmaların kaynağını bulmak için yapılan tahlillerde de herhangi bir hastalık ortaya çıkmıyor.
Kübra Aykut’un intihar etmeden 5 saat önce yaptığı son paylaşımında şu cümleleri söylemişti:
“Enerjimi topladım gayet topladım ama kilomu toplayamıyorum. Bugün 44 kiloya düştüğümü gördüm. Her gün bir kilo geriye gidiyorum, bunu nasıl başarıyorum bilmiyorum. Yemek yemiyorum ama yiyemiyorum. Acıkmıyorum. Aranızda böyle olan biri var mı?”
PATLAMA NOKTASI
Uzmanlar maskeli depresyon yaşayan kişilerin problemlerini halının altına süpürerek yaşadığının altını çiziyor.
Böyle insanların yüzlerinde bir mutluluk maskesi vardır ve sosyal ortamlarında gayet uyumlu, güleç, eğlenceli görünürler.
İçi kan ağlasa da kişi bir damla gözyaşı dökemeyebilir ya da bir hadise karşısında güler ama mutluluk duygusunu yaşayamaz.
Bir süre sonra kalabalıklar içinde yalnız hissetmeye başlar. Bir zaman sonra maskeyi taşımak zor gelir. İşte bu durumda yaşanan depresyonun şiddeti kişileri intihara kadar sürükler.
ÇÖZÜM BEDENİ DİNLEMEK
Uzmanlar farkında olmadan depresyonda olan kişilerin fizyolojik problemlerle yani bedenlerini dinleyerek bu durumdan kurtulabiliceklerini ifade ediyor.
Ağrı, uyku problemleri, halsizlik, alerjiler ve döküntüler gibi şikâyetlere eğer fiziki bir sebep bulunamıyorsa psikolojik desteğe yönelmek gerekiyor.