Kalp ameliyatı olanlar... Yeni hayata dikkat

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan Baypas ameliyatları ve stent operasyonlarından sonra yapılan en önemli hatanın eski alışkanlıkların devam ettirilmesi olduğunu söylüyor. Bu yanlış algı ikinci ve üçüncü kalp krizini getiriyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ- Kalbimiz hayatımızın motoru olarak işlev görür ve bu hassas makinenin düzgün bir şekilde çalışması sağlıklı bir ömür sürdürebilmemiz için kritik öneme sahiptir. Ancak son yıllarda sağlıksız beslenme, aşırı tuz tüketimi, hareketsiz hayat tarzı, sigara, alkol kullanımı ve yoğun stres gibi faktörlerin de etkisiyle kalp ve damar sağlığımız âdeta alarm veriyor. Bütün bu faktörlerin toplamının ya da sadece birinin etkisiyle kalbi besleyen kan damarları daralıyor veya tıkanıyor. Tıkanıklığın faturası ise kalp krizi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. 50 bin baypas ameliyatı yapılıyor. Bunun yanında yüz binlerce koroner stent takılıyor. Peki baypas ameliyatından ya da stent takılmasından sonra “kalbimiz sıfırlanıyor mu?” Yani hayatımıza kaldığımız yerden devam edebiliyor muyuz?
MOTOR SIFIRLANMIYOR
Bu sorunun cevabını Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan verdi. Koroner baypas ameliyatından ya da stent işleminden sonra “nasıl olsa motoru sıfırladık” diye düşünmenin bu operasyonlardan sonra yapılan en büyük yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koylan, “Damar yüzeyinin kalınlaşarak tıkanması, vücudun bir yerinden kopup gelen pıhtının damarın kan akışını kesmesi ve bütün bunların ardından gelen kalp krizi vücudunuzda bir şeylerin uzun zamandır ters gittiğinin ispatıdır. Kalp damarlarına yapılan bu müdahaleler ise yalnızca belirtileri hafifletir ve kalbe kan akışını düzeltir; kalp hastalığının temel nedenlerini ortadan kaldırmaz” değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Koylan, kardiyovasküler operasyonlar sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı...
BAYPAS VE STENTTEN SONRA NASIL YAŞAYALIM?
1- HAYATA SIFIRDAN BAŞLAYIN: Baypas ameliyatı ya da stent işlemlerinin kalp hastalığını tamamen ortadan kaldırmadığını sadece damar içindeki tıkanıklıkları açtığını söyleyen Prof. Dr. Koylan, “Eskiden yaşadığınız gibi yaşamaya devam ederseniz damarlarınız yeniden tıkanacaktır. Çünkü siz bir şeyleri yanlış yaptığınız için kalp krizi geçirdiniz ya da damar tıkanıklığı yaşadınız. Hastaneden çıkar çıkmaz ilk yapacağınız iş daha önceki hayat tarzınızı değiştirmek yeni bir siz olmaktır.
2- PAKETLERİ ÇÖPE ATALIM: Sigarayı kesinlikle bırakın: Sigara damarları daraltarak, stent yerleştirilen veya baypas yapılan damarların tekrar tıkanma riskini artırır. Alkol ise yüksek tansiyona yol açarak kalp üzerindeki yükü artırabilir. Yeni hayatınızda bunlara asla yer vermeyin!
3- STRESE SON VERİN: Her şeyi kafaya takmayın: Stres, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etki yapabilir ve kan basıncını artırabilir. Fiziksel egzersiz, hafif yürüyüşler ve derin nefes alma egzersizleri gibi teknikler hem zihinsel hem de fiziksel olarak rahatlama sağlayabilir. Düzenli uyku da kalp sağlığınız için önemlidir.
4- YAĞLIYA TUZLUYA VEDA: Kızartmaya, fast fooda, aşırı yağlı yiyeceklere elveda: Beslenme düzeni, koroner arter hastalığının tedavisinde ve önlenmesinde hayati bir rol oynar. Kalp krizi öncesinde yediklerinizi listeleyin. Muhtemelen severek yediğiniz bu besinlerin üzerine kalın bir kırmızı çizgi çekin. Doymuş yağlar, trans yağlar ve aşırı tuz içeren yiyeceklerden uzak durun. Bunun yerine, taze sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve yağsız proteinleri tercih edin. Özellikle balık, kalp dostu omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir protein kaynağıdır ve düzenli olarak tüketilmelidir. Bunları da seveceksiniz!
5- KAN SULANDIRICIYI İHMAL ETMEYİN: Kan sulandırıcı ve kolesterol ilacı kullanın: Ayrıca, Kalp damarlarına ilişkin müdahalelerden sonra hastalara genellikle kan sulandırıcı ilaçlar ve kolesterol düşürücü statinler gibi ilaçlar verilir. Bu ilaçlar, damarların yeniden tıkanmasını önlemeye yardımcı olur ve kalp krizine karşı koruma sağlar.
6- DÜZENLİ KONTROLÜ ŞART: Düzenli olarak doktor kontrollerine gidin: Baypas veya stent işlemi geçiren kişilerin düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri çok önemlidir. Bu ziyaretler, kalp sağlığını izlemek, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini takip etmek, yeniden oluşabilecek problemleri erken teşhis etmek açısından kritik öneme sahiptir.