Kışın vazgeçilmezinde korkutan gerçek! İkinci kez denemeyin, şifa yerine kansere neden oluyor
Binbir derde deva olarak bilinen ve son yıllarda sıkça tercih edilen doğal gıdalar, doğru pişirilmediğinde ya da yanlış kullanıldığında tam tersi etki gösterebiliyor. Uzmanlar özellikle pişirilen ısıya dikkat çekerek "şifa yerine zehre dönüşebilir" uyarısında bulundu.
Ekim ayının son günlerinde havalar iyice soğudu, doğu illerinde sıcaklık eksilere düştü. Yer yer kar kalınlığı bir metreyi aşarken, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler doğal gıdaları tercih etmeye başladı. Geleneksel lezzetlere ilgi artarken, uzmanlar doğu tüketimin önemine dikkat çekiyor.
Özellikle bağışıklık sistemini destekleyici etkisiyle bilinen pekmez, kış aylarında sıkça tüketiliyor. Enerji verici özelliği sayesinde vücuda güç kazandıran pekmez, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle de biliniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor; bağışıklık kazanmak isterken sağlığınızdan olmayın...
SAĞLIĞA ZARARLI HALE GELEBİLİR
Pekmezin 180 derece ve üzerinde ısıya maruz kalması halinde kanserojen bileşikler üretebileceği konusunda vatandaşları uyaran Uzman Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, "Isıl işlem sırasında oluşan akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddeler, pekmezin faydalarını olumsuz etkileyerek sağlığa zararlı hale getirebilir. Bu nedenle yüksek derecede ısıda kullanımını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.
PEKMEZİN İÇİNE PORTAKAL VEYA LİMAN TAKVİYESİ
"Beslenmenin yanında demir içeriğinden zengin pekmez gibi besinlerin de diyete eklenmesi mantıklı" diyen Uçar, "Eğer bir kişinin şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığı yoksa günlük beslenmesine bir yemek kaşığı kadar pekmez ekleyebilir. C vitamini emilimi arttığı içinde pekmezin içerisine yarım kaşık kadar portakal veya limon suyu ekleyerek demir emilimini artırarak bağışıklık sistemi desteklenebilir" dedi.
TATLILAR 180 DERECENİN ÜZERİNDE PİŞMEMELİ
Bir konuda yanlış anlaşılma olduğunu belirten diyetisyen Uçar, "Bal ve pekmez gibi besinleri kurabiye veya kek yaparken sağlıklı hale getirebilmek adına şeker yerine ek olarak kullanılıyor. Bu besinler kullanıldığında kanserojen içerik olarak bilinen maddelerin oluşumu arttığı için biz yüksek derecede ısıda kullanımını istemiyoruz. Bunun yerine keklerde ya şeker kullanacağız ya da kuru meyvelerden yararlanabiliriz. Ancak burada da yine meyve şekeri olması sebebiyle kuru meyvelerden yaptığımız tatlıları 180 derecenin üzerinde pişirilmemesine özen göstermeliyiz. Bu şekilde de sağlıklı hale getirip porsiyonlara dikkat ederek tüketebiliriz" şeklinde konuştu.
DOĞAL BESİNLER OBEZİTEYE DE NEDEN OLABİLİR
Günümüzde hareketsiz bir yaşam geçirdiğimizi belirten Uçar, "Yaşla birlikte metabolizma hızımız da yavaşlıyor. Eskinin hareket potansiyeli günümüzde yok. Bu sebeple de ekstra kalori artışını dengelememek, bir taraftan demir içeriğinden dolayı katkı sağlarken bir taraftan obeziteye neden olabilir. Kaşık kaşık tüketim doğru değil. Kişinin hastalıklarına ve yaşına göre bir tatlı kaşığı veya bir yemek kaşığı arasında tüketim söz konusu olabilir ama bunu her gün tüketmek doğru olmayabilir" uyarısında bulundu.