samdan
camii
hayirli-ramazanlar

'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat uzmanlar uyarıyor! Bu hareket felç ediyor

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat uzmanlar uyarıyor! Bu hareket felç ediyor
Sağlık Haberleri  / Anadolu Ajansı

Boyun kaslarının gergin olması bazı kişilerin boynunu kütletmesinin ana nedenidir. Uzmanlar, bilinçsizce yapılan ‘boyun kütletme’nin felç ve kalıcı sinir hasarına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar ayrıca bu tür müdahalelerin profesyonellerce yapılması gerektiğini vurguladı.

Fizik tedavi polikliniklerine yapılan başvurularda zaman zaman boyun kütletme alışkanlığından yakınıldığına tanık oluyoruz. Peki ama boyun kütletmenin zararları var mıdır? Uzmanlardan bu konu ile ilgili açıklama geldi. Prof. Dr. Nur Tunalı Van Den Berg, yaptığı açıklamada, uzman olmayanlarca uygulanan boyun manipülasyonu işlemlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat! Bu hareket felç ediyor - 1. Resim

Bu işlemin eklem ve çevresindeki dokuların hareketliliğini artırmayı hedeflediğini ancak yanlış uygulandığında ciddi riskler taşıdığını ifade eden Van Den Berg, "Bu uygulama sırasında duyulan 'klik' sesi, eklem yüzeylerinin ayrılmasıyla oluşan gaz baloncuklarının serbest kalmasından kaynaklanır. Ancak bu tür işlemlerin yalnızca fizyoterapi eğitimi almış uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Aksi halde eklem dislokasyonu, bağ yırtılması, sinir sıkışması ve hatta felç gibi komplikasyonlar görülebilir." dedi.

'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat! Bu hareket felç ediyor - 2. Resim

Prof. Dr. Van Den Berg, boyun bölgesinin omurga yapısı ve çevresindeki sinir-damar ağları nedeniyle hassas olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle vertebrobaziler arterin zarar görmesi sonucu felç riski artar. Yüksek basınçlı ve ani hareketlerle yapılan bilinçsiz boyun kütletme işlemleri damarlarda yırtılmalara, kan pıhtılarına ve sinir hasarlarına neden olabilir" diye konuştu.

'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat! Bu hareket felç ediyor - 3. Resim

"İYİLEŞME SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLER"

Bu tür uygulamalar sonucu oluşan felç ve sinir hasarında tedavinin hasarın büyüklüğüne bağlı olduğunu vurgulayan Van Den Berg, "Medikal tedavi ve erken dönemde başlayan fizyoterapi hastaların iyileşme sürecini olumlu etkiler. Kişiye özel planlanmış rehabilitasyon programları, hastaların en aktif ve sağlıklı duruma gelmesini hedefler" ifadelerini kullandı.

'Küt' diye gitmeyin! Aman dikkat! Bu hareket felç ediyor - 4. Resim

Van Den Berg, bireylerin boyun kütletme alışkanlığını bırakmaları gerektiğini belirterek, düzenli egzersizle kas gerginliğinin azaltılabileceğini ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...