Pankart tartışması! Operasyon oranları 10 yılda yüzde 30 arttı: 100 doğumdan 61’i sezaryen

Dünya Sağlık Örgütü, sezaryen doğumların yüzde 10-15’e çekilmesini hedefliyor. Uzmanlar, sezaryenin annenin ve bebeğin hayatının riske girdiği durumlarda tıbbi bir gereklilik olduğunu belirtiyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ -Sağlık Bakanlığının ‘Doğal Olan Normal Doğum’ farkındalık kampanyası çerçevesinde Fenerbahçe-Sivasspor maçının öncesinde açılan pankartın bazı basın yayın organlarında eleştirilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, X hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, Sağlık Bakanlığının kadınların doğum şekline yönelik bir yönlendirme ya da dayatma yapmadığı, bilimsel veriler ışığında, normal doğumun faydalarına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekildi.
Türkiye’de sezaryen oranlarının son yıllarda büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekilirken 2000’li yılların başında yüzde 20 civarında olan sezaryen oranlarının, 2013 yılı itibarıyla yüzde 50’nin üzerine çıktığı, günümüzde ise Türkiye’de her 100 doğumun 61’inin sezaryenle yapıldığı vurgulandı.
“Gereksiz Sezaryenleri Azaltmak için Klinik Olmayan Müdahaleler Öneri Kılavuzu”na göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sezaryen oranlarının yüzde 10-15 civarında sürdürülmesini hedef olarak gösterdiği belirtilerek “Normal doğum, fizyolojik bir süreçtir. Sezaryen doğum ise ancak tıbbi bir gereklilik durumunda başvurulan cerrahi bir metottur. Sezaryen ancak normal doğumun risklerinin sezaryenin risklerinden daha fazla olduğu durumlarda annenin ve bebeğin hayatını kurtarmak amacıyla ve hekim kararıyla gereklilik olduğunda uygulanır. Sağlık Bakanlığı tarafından, tıbbi mecburiyet olmadıkça yapılan sezaryenlerin önlenmesi, normal doğumun teşvik edilmesi ve bu yolla anne-bebek sağlığının korunması amacıyla “Normal Doğum Eylem Planı” hazırlanmıştır” denildi.
‘NORMAL’İN AVANTAJLARI DAHA FAZLA
>> Doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrasında anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir.
>> Normal doğumdan sonra günlük hayata daha kısa sürede dönülebilir.
>> Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz.
>> Hastanede kalış süresi sezaryen ameliyatına oranla daha kısadır.
>> Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.
>> Normal doğum, bebeğin doğum kanalından çıkarken akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına yardımcı olur. Bebekte solunum sıkıntısı görülme olasılığı sezaryen ameliyatına göre daha azdır.
>> Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz.