Pestisitler çocuğun aklına zarar! Uzmanlar gizli tehlikeye karşı uyarıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Pestisitler çocuğun aklına zarar! Uzmanlar gizli tehlikeye karşı uyarıyor
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Havada, suda ve toprakta biriken arsenik, civa, kurşun gibi ağır metaller ve tarımda kullanılan pestisitlerin anne karnında bebeğe geçtiğini söyleyen uzmanlar, düşük doza maruz kalmanın bile çocuğun IQ seviyesini düşürdüğünü, otizm benzeri davranışlara sebep olduğunu vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ -Modern tarım metotlarında kullanılan pestisitler ve günlük hayatımızın her alanını kaplayan petrol ürünlerinden çevreye karışan ağır metallerin sebep olduğu “sessiz zehirlenme”, çocukların zekâsını olumsuz etkiliyor.

Gebelik ve çocukluk dönemindeki düşük dozda toksin maruz kalmanın uzun vadede çocuk üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım “Nörotoksin dediğimiz bu maddeler, çocuğun diğer organları yanında direkt beynini etkiliyor. Pestisite maruz kalmaktan kaynaklanabilecek en sık görülen nörolojik bozukluklar arasında çocuklarda öğrenme eksiklikleri, düşük IQ düzeyi, okul başarısında düşme, dikkat eksikliği, hafıza bozukluklar, duyusal eksiklikler, davranış bozuklukları ve gelişimde gecikmelerdir” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen IV. Cerrahpaşa Pediyatri Günlerinde çocuk sağlığını etkileyen çevre problemleri gündeme geldi. Özellikle iklim değişikliği ve çevreyle ilgili faktörlerin yeni enfeksiyon hastalıklarının yayılımını kolaylaştırdığına işaret eden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, iklim değişikliğinin geleceğimizi tehdit ettiğine dikkat çekti.

Tarımda kullanılan zararlı maddeler, hava, su ve toprak kirliliği, iklim değişikliği ve ülkemizi çevreleyen savaşın öncelikle çocuk sağlığını etkilediğini söyleyen İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur  “Bu dünyayı çocuklarımızdan emanet aldık, aynı şekilde onlara teslim etmek bizim görevimiz olmalı” değerlendirmesini yaptı.

Pestisitler çocuğun aklına zarar! - 1. Resim

50 MİLYON KİŞİ ÇEVREDEN ZEHİRLENİYOR

ABD’de yılda 50 milyon kişinin ağır metaller ve pestisitlerden zehirlendiğine işaret eden Prof. Dr. Kıykım “Bizde böyle bir istatistik yok ama denetimin bizden daha sıkı olduğu bir ülkede bu kadar yoğun vakalar görüldüğüne göre biz de benzer tehlike altındayız. Aşırı ağır metal ve pestisite maruz kalma, direkt zehirlenme belirtileri ile kendini gösteriyor. Dünya üzerinde en sık zehirlenmeye yol açan ağır metal arseniktir. Bilişsel fonksiyonları etkileyen diğer ağır metaller ise cıva ve kurşundur. Pestisitler içerisinde ise en sık organofosfatların akut ve kronik toksisitesi görülmektedir. Arsenik, civa, kurşun ve organofosfatlar en tehlikeli nörotoksinler olarak kabul edilmektedirler” diye konuştu.

ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR

Pestisitin özellikle gebelik döneminde plasentadan bebeğe geçtiği ve kan-beyin bariyerini aşarak bebeğin beynini etkilediğini aktaran Prof. Dr. Kıykım “Erken çocukluk dönemindeki düşük dozdaki maruziyet bile olsa çocuğun beynini etkiliyor. Beyin hücrelerinin sinyallerini bozarak hücrelerin birbiriyle haberleşmesini engelliyor. Çocukta otizm benzeri davranış bozuklukları, zekâ geriliği, gelişme geriliği, hiperaktivite görülme sıklığında artış yaşanıyor” diye konuştu.

HAVADAN SUDAN TOPRAKTAN ZEHİRLENİYORUZ

Dünyanın değişmesi ve sanayileşmesinin, modern hayatın beraberinde sağlık problemlerini de getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım “Özellikle petrol ürünlerinin kullanımının artması, çelik ve metal işçiliğiyle birleşince dünya daha öncesinde olmayan bir ağır metal yükü altına girdi. Hava, toprak ve suya karışan ağır metaller suyumuzu zehirliyor. Egzoz dumanı, sanayi dumanı, bacadan çıkan dumanlarla zehirleniyoruz. Öte yandan sebze ve meyvelerin uzun süre korunmasını sağlamak için üzerine tarım ilaçları sıkıyoruz, daha verimli olsun diye toprağa gübre atıyoruz. Bu şekilde yetiştirdiğimiz sebze ve meyveler de pestisit dediğimiz maddelerle zehirleniyoruz. Kısacası zehir yiyor, içiyor ve soluyoruz” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...