Sahurda çok yemek gün içinde tok tutar mı? Ramazan sofralarının 5 önemli beslenme hatası

Orucun vücuttaki toksinlerden arınmak ve hücre yenilenmesi için iyi bir fırsat olduğunu söyleyen Türkiye Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Kurt Mutlu, sosyal medyadaki sağlığı bozan yanlış iftar ve sahur beslenmesi tavsiyelerinden uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Ramazan ayı geldi, sosyal medya yine beslenme tavsiyeleri ile doldu. Ramazanda kilo almamak, gün boyunca tok hissetmek ve bu arada yeterli vitaminleri alabilmek önemli. Bu konuda doğru bilgiler yıllardır yazılıp çizilmesine rağmen “oruç beslenmesi” ile ilgili sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgiler önemli metabolizma problemlerinin ortaya çıkmasına yol açıyor.
“Ramazanda sosyal medyada yer bulan hatalı beslenme tavsiyelerinden uzak durun, iftar ve sahur sofralarınızı annelerinizden gördüğünüz gibi hazırlayın” diyen Türkiye Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Kurt Mutlu, ramazanda yapılan 5 önemli beslenme hatasını sıraladı…
'SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK DAHA RAHATTIR!'
Yanlış! Birçok kişi ‘Geç yemek yer yatarım, böylelikle sahura kalkmam diye düşünüyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak, açlık süresini daha da uzatır. Bu durum, gün içinde kan şekerinin hızla düşmesine ve enerji kaybına sebep olur. Vücut metabolizmasının dengesi bozulabilir ve bu durum da hâlsizlik ve baş ağrısı gibi problemleri beraberinde getirebilir. Sahura kalkmak vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için çok önemlidir.
'SAHURDA NE KADAR FAZLA YEMEK YERSEM O KADAR TOK KALIRIM!'
Yanlış! Fazla besin alımı midenizi gereksiz yere yorar ve sindirimi zorlaştırır. Bu durum, gün boyunca ağırlık hissi ve enerji kaybına sebep olabilir. Tokluk hissini uzun süre korumak için protein, sağlıklı yağlar ve lifli gıdalar içeren dengeli bir öğün tercih edilmelidir. Birçok kişinin yaptığı gibi sahurda bol bol makarna ve ekmek gibi karbonhidratları tüketirsem daha tok olurum düşüncesi de yanlıştır. Sadece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek kan şekerinizin hızla yükselip düşmesine neden olur. Bu durum, çabuk açlık hissine yol açar. Bunun yerine kompleks karbonhidratlar (tam tahıllı-tam buğday ekmek, yulaf) ile protein ve yağ dengesi sağlanmalıdır.
'TEK ÖĞÜN BESLENİRSEM RAMAZANDA KİLO VERİRİM'
Yanlış! Tek öğünle beslenmek metabolizmayı yavaşlatır ve kas kaybına neden olabilir. İdeal kilo kaybı, dengeli bir beslenme düzeni ve yeterli kalori alımı ile gerçekleştirilmelidir. Aksi hâlde, sağlıksız bir kilo ve kas kaybıyla karşılaşabilirsiniz.
'İFTARDA AŞIRI YAĞLI, ŞEKERLİ VE TUZLU YİYECEKLER TÜKETEBİLİRİM. NASILSA GÜNDE SADECE İKİ DEFA YİYORUM'
Yanlış! Oruç tutan birçok kişinin içine düştüğü hatalı beslenme şeklidir. Her şeyden önce bu tür yiyecekler sindirimi zorlaştırır ve midenizi rahatsız edebilir. Ayrıca, fazla tuz vücuttaki su dengesini bozarak susuzluğu artırabilir. Dengeli bir iftar tabağı; protein, sebze ve karbonhidratı dengeli bir şekilde içermelidir.
'SU YERİNE İFTARDA KOLA, GAZOZ GİBİ ASİTLİ VE ŞEKERLİ İÇECEKLERİ; SAHURDA ÇAY VE KAHVEYİ TERCİH ETMEKTE SIKINTI YOKTUR'
Yanlış! Asitli ve şekerli içecekler susuzluğu gidermek yerine daha fazla susuzluğa neden olur. Çay ve kahve ise idrar söktürürcü etkisi sebebiyle vücuttaki su kaybını artırabilir. Ramazan boyunca su tüketimine öncelik verilmelidir.
DAHA RAHAT ORUÇ TUTMAK İÇİN NASIL BESLENELİM?
Rahat bir oruç için sahurda protein ve lif ağırlıklı, dengeli bir öğün tercih edilmeli. İftarda ise orucu su ve hurmayla açtıktan sonra çorba gibi hafif yemeklerle başlamak, yavaş çiğnemek önemlidir. Gün içinde susuzluğu önlemek için iftar ve sahur arasında bol su içilmeli; şekerli, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.