Sıtma ilacının üretim üssüne girdik... Dünyanın sıtma ilacı Türkiye’den gidiyor!

Özellikle Afrika bölgesinde ve tropikal bölgelerde en önemli ölüm sebeplerinden biri olan sıtma hastalığının tedavisinde ve korunmada kullanılan ilacın büyük bir bölümü Türkiye’de üretiliyor. Türkiye’de üretilen sıtma ilacı yılda 30 milyon kişinin hayatının kurtarılmasına vesile oluyor.
ZİYNET KOCABIYIK'IN HABERİ - Sıtma hâlâ önemli ve öldürücü bir hastalık. Dünyada yılda 600 bin kişi sıtma yüzünden hayatını kaybediyor; bunların büyük bir bölümü ise çocuklar. Dünyanın sıtma ilacı ihtiyacının büyük bir bölümü Türkiye’den karşılanıyor. Bugüne kadar 300 milyon insanın hayatını kurtaran sıtma ilaçlarının üretildiği İsviçreli ilaç firması Novartis’in İstanbul’daki Kurtköy tesislerine girdik. Onkoloji, kardiyosküler hastalıklar ve diyabet ilaçlarının da üretildiği tesiste, sıtma ilacının üretimini izledik.
2 MİLYAR KİŞİ TROPİK HASTALIKLARA MARUZ KALIYOR
Covid-19 pandemisinin dünyanın farklı yerlerindeki virüs, bakteri ya da parazitlerin dünyanın tamamını etkileyebileceğini gösterdiğini söyleyen Novartis Küresel Sağlık ve Sürdürebilirlik Başkanı Dr. Lutz Hegemann, dünyada 2 milyardan fazla kişinin tropik hastalıklara maruz kaldığını belirterek “Sıtma da bunlardan biri.
Bütün sıtma vakalarının ve buna bağlı ölümlerin tahminen yüzde 95’i Afrika bölgesinde görülüyor. Ancak seyahatler, hiçbir hastalığın bulunduğu bölgeyle sınırlı kalmasına ya da dünyanın farklı bir yerindeki kişilerin bu durumdan korunabilmesine izin vermiyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle sıtma da diğer bulaşıcı hastalıklar gibi yayılmaya devam edecek” dedi.
TÜRKİYE SITMA İLACININ ÜRETİM ÜSSÜ OLDU
Novartis’in dünyadaki 30 üretim tesisinden biri olan Kurtköy üretim tesisleri, dünyaya gönderilen sıtma ilaçlarının da üretim üssü konumunda. Novartis’in sıtma ilacı üretiminin tamamı bu tesiste yapılıyor. 2013 yılından itibaren farklı ülkelerdeki sıtma ilaç üretimi ve AR-GE çalışmalarını Türkiye’ye alan Novartis, yılda 10 milyon kutu sıtma ilacını Türkiye’de üreterek bütün dünyaya dağıtıyor. Kurtköy tesislerinde yıllık 130 milyon kutu ilaç üretimi yapıldığını söyleyen fabrika direktörü Filiz Gündoğmuş buradan 120 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek “Türkiye’de üretilen sıtma ilaçları yılda 30 milyon kişinin hayatını kurtarıyor. Bugüne kadar 300 milyon sıtma hastasına ulaştık” diye anlattı.
SİVRİSİNEKLERDEN BULAŞIYOR
Sivrisineklerden bulaşan ve yüksek ateş, titreme, üşüme, bulantı kusma ile kendini gösteren sıtmanın Plasmodium falciparum türü 24 saat içinde tedavi edilmezse ölüme sebep oluyor. Hastalık düşük ve orta gelirli ülkelerde özellikle Sahra Altı Afrika’da ciddi bir halk sağlığı meselesi olarak kabul ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat etmeden önce koruyucu ilaç tedavisi alınmasını tavsiye ediyor. Sıtma; kuluçka süresi ortalama yedi gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtma-endemik bölgeye gidildikten en erken yedi gün sonra (genellikle 7-30 gün içinde) görülmekle beraber, sıtma-endemik bölgeden ayrıldıktan birkaç ay (nadiren bir yıla kadar) sonrasında da görülebilir.
BEBEKLER İÇİN SITMA İLACI GELİŞTİRİLDİ
Hamile kadınlar ve küçük çocuklar sıtmaya karşı daha hassastır. Hamilelerde sıtma; ciddi hastalık, anne ölümü, düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve yeni doğan ölümü riskini artıyor. Sıtma ilacının yetişkin ve çocuk dozlarının bulunduğuna işaret eden Türkiye Ülke Başkanı, Novartis’in Türkiye’de yaptığı AR-GE çalışmalarıyla bebek dozunun da geliştirildiğini belirterek, yeni geliştirilen ilacın 2025 yılının başında ihtiyacı olan bebeklerin kullanımına sunulacağını söyledi.
Yeni geliştirilen formun 5 kilonun altı çocuklarda kullanılacağı detayını veren Theytaz “Bu yıl 20. yılını kutlayan Kurtköy tesislerinde, ilaç üretiminin yanında yeni ilaç araştırma geliştirme çalışmalarının yapıldığı AR-GE bölümleri de var. Türkiye yeni tedavilerin geliştirilmesine de destek veriyor” diye konuştu.