Susamayı beklemeden su için! Uzmanlardan ‘sıcak krampı’ uyarısı

Prof Dr. Mustafa Sait Gönen, aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde sıcak bitkinliği ve sıcak krampı denilen rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğini anlattı. Prof. Dr. Gönen ayrıca sıcak havalarda su tüketiminin önemine dikkat çekerek “Susanmasa bile sıcak havalarda su içmek gerekir. Günlük içtiğiniz su miktarı en az 2,5 litre olmalı” dedi.
ZİYNET KOCABIYIK'IN HABERİ - Havaların aşırı ısındığı şu günlerde yeterli su içmenin son derece önemli olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, sıcaklık havalarda su tüketiminin önemine dikkati çekerek “Susanmasa bile sıcak havalarda su içmek gerekir. Günlük içtiğiniz su miktarı en az 2,5 litre olmalı” dedi.
NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?
Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde sıcak bitkinliği ve sıcak krampı denilen rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğini anlatan Prof. Dr. Gönen şöyle konuştu: Sıcak bitkinliğinde ilk yardım olarak hasta rüzgârlı serin bir yere alınmalıdır. Suyla ıslatılarak veya varsa vantilatörler serinletebilir; alkol dışında soğuk içecek verilebilir. Üzerindeki sıkı giysiler gevşetilir, sırt üstü yatırılıp bacakları havaya kaldırılır. Hipertansiyonu yoksa ve nabzı düşükse tuzlu ayran verilebilir. Sıcak kramplarında ise kol, karın ve bacaklarda ağrı, bulantı gibi durumlar olabilir. Bunu yaşayan kişinin en az 12 saat aktivite yapmaması, kramp giren yerini hareket ettirmemesi gerekir.