Teknoloji görme kabiliyetini çalıyor! 5 saniyede 1 kişi kör oluyor...

Uzmanlar aşırı teknoloji kullanımı ve modern hayat şartlarına bağlı olarak gelişen hastalıkların aynı zamanda gözü de etkilediği uyarısında bulunuyor. Doğumdan sonra gelişen körlükleri önlemek için düzenli kontrol, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmak şart.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya sağlık Örgütünün rakamlarına göre dünyada her 5 saniyede bir kişi görme kabiliyetini yitiriyor. Her bir dakikada ise bir çocuk kör oluyor. Dünyada her yıl ekim ayının perşembe günü Dünya Görme Günü olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar modern hayat şartlarına bağlı olarak gelişen hastalıkların aynı zamanda insanların görme yeteneğini de çaldığı uyarısında bulunuyor.
DİYABETE BAĞLI KÖRLÜK ARTIYOR
Günümüzde toplumlarda körlük oranlarının giderek arttığına dikkat çeken Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ercan Sağlam “2000 yılında dünyada 45 milyon görme özürlü kişi vardı. Günümüzde her yıl bu rakama birkaç milyon kişi ekleniyor. Bütün dünyada ekonomik refahın artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu obezitenin artması ve şehirde yaşamın etkisiyle hareketin azalması, oturarak çalışma, asansör, yürümenin azalması ulaşımın araçlarla sağlanması gibi sebeplerle diyabetik hasta sayısı ve oranı artmaktadır. Bu nedenle, diyabete körlük oranı da giderek artıyor” dedi.
Genetik faktörler, hamilelikte annenin geçirdiği hastalıklar, erken doğum ve akraba evlilikleri ve benzeri çeşitli nedenler sonucu göz dokularının tam gelişmemesi, görme siniri ve retinanın gelişim bozukluklarının doğuştan körlük sebebi olduğunu aktaran Opr. Dr. Sağlam “Diyabetin yanı sıra halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom, katarakt gibi görülme sıklığı yaşla birlikte artan hastalıklar da körlüğe sebep olur” diye konuştu.
BİLGİSAYAR KARŞISINDA ÇALIŞANLARA TAVSİYE
Yarım saatte bir uzaklara bakın
Günümüzdeki çoğu modern iş yeri kapalı bir ortamda ve merkezî havalandırma sistemine sahip. Isıtma ve havalandırma sistemleri sonucu ortamın çok kuru hâle geldiğini söyleyen Opr. Dr. Ercan Sağlam “Sürekli masabaşı ve bilgisayar karşısında oturarak çalışan kişilerde gözlerde kuruluk, yanma, batma ve kızarıklıklar gelişir. Çünkü dikkatlice yakına ve aynı noktaya bakması arasında kırpma sayısı azalır ve göz kurumaya başlar. Bunu önlemek amacıyla yarım saatte bir gözlerin bakışını değiştirmek ve uzaklara bakarak 1-2 dakika gözleri dinlendirmek gerekir.
40'TAN SONRA YILDA BİR GÖZ TANSİYONUNUZU ÖLÇTÜRÜN
Sonradan gelişen körlüklerden korunmanın mümkün olduğunun altını çizen Opr. Dr. Sağlam “Beslenme ve hayat tarzı düzenlemeleri ile diyabeti engellemek, diyabetli iseniz göz kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmak diyabete bağlı körlükleri önler. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom erken dönemde belirti vermediği için sinsi ilerler ve görme kaybına sebep olur. Bu yüzden 40 yaşından sonra yılda bir defa rutin göz kontrolü yaptırılması önemlidir. Aile öyküsünde glokom gibi ciddi göz hastalığı olan kişiler ise 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmalıdır. 70-75 yaş üstü grupta her üç kişiden birinde sarı nokta hastalığı görülüyor. Korunabilmek
için güneşe çıkıldığında yüzde 100 ultraviyole güneş gözlüğü kullanılmalıdır” diye açıkladı.
AMELİYAT İÇİN KATARAKTIN SERTLEŞMESİNİ BEKLEMEYİN
Kataraktın, gözde bulunan saydam merceğin berraklığını kaybetmesi sonucu oluşan ve oldukça sık görülen bir göz hastalığı olduğunu ifade eden Dünyagöz Gaziantep Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Özcan “1990’lı yıllarda rutin hâline gelen fakoemülsüfikasyon tekniği ile katarakt, göz içinde küçük parçalara ayrılarak vakum yoluyla göz içerisinden uzaklaştırılması sağlanmıştır. Halk arasında yanlış bilinen bir şey katarağın sertleşmeden ameliyat edilmeyeceğidir. Oysa ertelenmiş katarakt ameliyatı kalıcı görme kaybına yol açabilir” uyarısını yaptı. Günümüz katarakt ameliyatı teknolojilerinin gözlük kullanımını ortadan kaldırdığına işaret eden Dr. Özcan “Geçmiş yıllarda katarakt operasyonları sonrasında hastaların uzak veya yakın mesafede gözlük kullanması gerekirken günümüzde astigmat düzeltici torik mercekler, üç odaklı (trifokal) ve odak derinliği genişletilmiş mercekler sayesinde her mesafede gözlüksüz görme imkânı sağlıyor. Bu operasyon yalnızca katarakt hastalarında değil hipermetrop, miyop ve astigmat gibi kırma kusuru bulunan 50 yaş üzeri bireylerde de gözlük bağımsızlığını sağlamak için güvenle uygulanıyor” dedi.