Uzmanlar anlattı! Patlıcanın faydaları saymakla bitmiyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uzmanlar anlattı! Patlıcanın faydaları saymakla bitmiyor
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Patlıcanın sağlığımıza faydaları açısından geniş bir yelpazesi bulunmaktadır. Patlıcanın faydalarından hem yemeklerinize ekleyerek, hem de közlenmiş olarak tüketerek yararlanabilirsiniz. Uzmanlar pişmiş patlıcanın yararlarını saymakla bitiremezken, çiğ patlıcandan kaçınmak gerektiği konusunda uyardı. İşte detaylar...

Patlıcanlar, aslen Hint kıtasına özgü olan ve dünya çapında farklı mutfaklarda bulunan sebze çeşitlerindendir. Patlıcan, Türk mutfağındaki birçok yemekte kullanılmaktadır. Patlıcan sebzesi yemekleri lezzetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sağlık açısından da çeşitli faydalar sağlamaktadır. İşte sağlığımıza olan çeşitli etkileri ile patlıcanın faydaları…

Dededen toruna 6 asırlık lezzet: Ayhan patlıcanı

PATLICANIN FAYDALARI

Patlıcanın sağlığımıza çeşitli faydaları bulunmaktadır. Patlıcanın faydalarını kısa bir şekilde özetleyecek olursak; kemik erimesini önlemek, kansızlığı gidermek, kilo vermeye yardımcı olmak, şeker hastalığı riskini düşürmek gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır.

LİF KAYNAĞIDIR

Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.
Patlıcanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda kalp hastalıklarında da azalma ile ilişkilendirilmiştir, çünkü ateroskleroz , kalp krizi ve felç ile sonuçlanan arterleri ve damarları tıkayabilen kötü LDL kolesterolünü ortadan kaldırır .

Pijamalı patlıcan"ın üretimi yaygınlaşıyor

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Patlıcan az miktarda yağ veya kolesterol içerdiğinden, kilo vermeye çalışan veya obezite ile savaşan insanlar için çok sağlıklı bir besindir. Patlıcanın lif açısından zengin olması da kilo vermeyi sağlamasında büyük bir etken taşımaktadır. Yoğun lif miktarı ve doyurucu etkisi sayesinde patlıcan, aşırı yemenin önüne geçer bu nedenle de kilo verme şansını arttırır.

KANSERİ ÖNLER

Lifin yararlı etkileri ile birlikte patlıcanlar çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Patlıcanlar da çok çeşitli hastalıklara ve hastalıklara karşı vücudun en iyi savunma hatlarından biri olan büyük antioksidan kaynaklarıdır. Patlıcanlar, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini stimule ettiğinden, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan C vitamini içerir. Ayrıca patlıcan, doğal bir antioksidan ve esansiyel bir mineral olan manganez içerir.

KEMİK SAĞLIĞINI GELİŞTİRİR

Patlıcanın kemik sağlığına, kemik degradasyonu ve osteoporoz riskinin yüksek olduğu insanlar için çok iyi birtakım faydaları vardır.

Fenolik bileşikler patlıcanlara ve diğer birçok meyvelere eşsiz renklenme sağlayan şeydir. Bu bileşikler ayrıca osteoporozun azaltılmış işaretlerine daha güçlü kemiklere ve artmış kemik mineral yoğunluğuna da bağlanmıştır. Patlıcanlar aynı zamanda kemik sağlığına iyi gelen bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedirler.

Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalçasını kırıyor, kış mevsimi riski  artırıyor

ANEMİYİ ÖNLER

Demir eksiliği beraberinde ölümcül hastalıkları da getirebilir. Demir eksikliği beraberinde anemi (kansızlık) hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Patlıcan içerisinde yüksek miktarda D vitamini barındırmasından dolayı, anemi hastalığının önüne geçmektedir. Patlıcanın içerisinde kırmızı kan hücrelerini arttıran mineraller bulunmaktadır.

Demir ve bakır minerali birleştiğinde vücutta kan üretimi olacaktır. Bu iki mineral vücutta bulunmadığında kan üretimi gerçekleşmez. Demir ve bakır minerali kırmızı kan hücresi üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır.

Damarlarınızın içinden geçen daha sağlıklı kırmızı kan hücreleri ile, enerji ve güçte gözle görülür bir artış göreceksiniz, bu da yorgunluk ve stres hissini ortadan kaldıracaktır.

İngiltere, 2 farklı kan hastalığının tedavisi için gen terapisinden  faydalanılan ilaca onay verdi

BEYİN FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİR

Patlıcan içerisinde bolca bitkisel besin içermektedir. Bu bitkisel ağırlıklı besinler, vücudunuzu serbest radikal aktiviteye karşı savunmakla kalmaz, vücudunuzu ve beyninizi toksinlerden ve hastalıklardan korurlar, aynı zamanda beyne kan akışını da arttırırlar. Beynine daha fazla oksijen bakımından zengin kan göndererek, hafıza ve analitik düşüncelerin güçlerini kuvvetlendirmek için nöral yolları uyarırlar. Aynı zamanda patlıcandaki potasyum, beyin güçlendirici görevi görmektedir.

DİYABET YÖNETİMİNDE ETKİSİ BÜYÜKTÜR

Yüksek lif içeriği ve düşük miktarlarda çözünür karbonhidratları nedeniyle patlıcan, diyabet yönetimi için ideal bir besindir. Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır. İnsülin seviyeleri stabil olduğunda ve vücut kan şekeri içinde şiddetli dalgalanma, diyabetin potansiyel olarak tehlikeli tarafını engelleyebilir.

Diyabet hastaları bayramda beslenme düzenine dikkat etmeli' uyarısı

PATLICANIN BESİN DEĞERLERİ

Patlıcan zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde C vitamini , K vitamini , B6 vitamini , tiamin , niasin , magnezyum , fosfor , bakır , diyet lifi, folik asit , potasyum ve manganez içerir . Ayrıca patlıcan neredeyse hiç doymuş yağ içermez.

ÇİĞ PATLICANIN FAYDALARI NELERDİR?

Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor. Üstelik bunun sıradan bir gıda zehirlenmesinden biraz daha ciddi olduğunu söylemek gerek. Bu nedenle patlıcanı hatır için de olsa kesinlikle çiğ olarak tüketmemelisiniz.

Aralık ayının zam şampiyonu patlıcan

ÇİĞ OLARAK TÜKETİLMESİ NELERE SEBEP OLUR?

Patlıcan yanlış tüketilirse ciltte kaşıntılara veya alerjiye neden olabilmektedir. Patlıcan çiğ olarak veya az pişmiş olarak tüketildiğinde boğazda şişlik meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde midede kusma ihtiyacının gelişmesine neden olabilir. Patlıcanın içerisinde nikotin olduğunu hepimiz biliyoruz. Çiğ olarak veya az pişmiş tüketilen patlıcan vücuda direk nikotin girmesine neden olabilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...