Yaşlılar kronik susuzluk çekiyor! Zamanla susama hissi azalıyor

Susadıklarını hissettiklerinde uzun süredir susuz kalmış oluyorlar, bu da pıhtı oluşumu, idrar yolu enfeksiyonu gibi ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehtap Kaçar, yaşlılıkta susuzluk hissinin azaldığını, yaşlıların yaklaşık yüzde 40’ının kronik susuzlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kaçar “Vücut susuz kalınca beyin, susuzluk sinyali gönderir ve su içme ihtiyacı doğar. Ancak yaşlanmayla birlikte sinir sisteminin bu işlevi zayıfl ar. Yaşlı bireyler susadıklarını hissettiklerinde büyük ihtimalle uzun bir süredir susuz kalmış olurlar” değerlendirmesinde bulundu.
UZUN SÜRE SUSUZ KALANLAR DİKKAT!
Hayatın temel kaynağı olan suyun vücut ağırlığının yüzde 60’ının oluşturduğuna işaret eden Kaçar “Su, vücuttaki hücrelere besin taşır, vücut sıcaklığını ve kan basıncını düzenler, enfeksiyonları önler ve organların düzgün çalışmasına katkı sağlar. Bu sebeple, su tüketimini diğer tüm gıdalardan ayrı bir yerde değerlendirmek gerekir. Susuz kalmak, vücutta dehidratasyona, yani vücut suyunun azalmasına yol açar. Uzun süreli susuzluk sebebiyle yaşlılarda pıhtı oluşumu, sıcak çarpması, böbrek taşları, safra kesesi taşları, elektrolit dengesizliğinden kaynaklanan epilepsi nöbetleri, şok ve idrar yolu enfeksiyonları gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı ve yaşlıların su tüketimini artırmada işin ailelere ve bakıcılara düştüğünü söyledi.