Yemekten sonra çöken ağırlığa dikkat! Diyabetin ayak sesi: İnsülin direnci

Sık acıkmak, yemekten sonra şekerin kontrolsüz olarak düşmeye başlamasıyla el titremesi, terleme, sürekli tatlı yeme isteği, tansiyon yüksekliği, yemek sonrası gelen ağırlık, yorgunluk ve uyku hissi… Bunlar, günümüzde gittikçe yaygınlaşan insülin direncinin belirtilerinden birkaçı…
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Yeni bin yılın vebası olarak tanımlanan insülin direncinin diyabetin de ayak sesi olduğunu söyleyen Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı “İnsülin direnci kas, yağ ve karaciğerdeki hücrelerin insülin hormonuna düzgün tepki vermediği ve kandaki glikozu kolayca kullanamadığı durumda ortaya çıkar. İnsülin direnci hastalarında şeker hastalığı riski her geçen yıl daha da yükselir. 5-10 yıl içinde Tip 2 diyabet görülme sıklığı artar. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma insülin direncinin, diyabetten başka kadınlarda 26 farklı hastalıkla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, trigliserid yüksekliği, polikistik over sendromu, koroner arter hastalığı, kolon tümörleri, meme kanseri, tromboza eğilimin artmasına bağlı damar tıkanmaları, karaciğer yağlanması ve karaciğer fi brozisi, kardiyomiyopati, kas krampları, cilt bozuklukları, kıkırdak dokuda büyüme, amiloid hastalığı ve alzaymır… Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Çin’de yayınlanan bir çalışma daha düşük derecede de olsa, depresyon, uyku bozuklukları, bakteriyel enfeksiyonlar, pankreatit, obezite, sırt ağrısı, böbrek yetmezliği ve kalp hastalığı gibi diğer tıbbi durumların gelişme riskinin daha yüksek olmasıyla da ilişkilendirildi” dedi.
GÖBEK İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİSİ
Kilo almak ve özellikle göbek bölgesinde yağlanmanın insülin direnci ve gizli şekeri olanlarda sık görülen bir durum olduğuna işaret eden Dr. Yağcı “Yağların göbek bölgesinde birikmesi iç organlar etrafında yağların arttığını gösterir. Organların etrafını saran yağ dokunun salgıladığı birtakım zararlı maddeler kan şekeri yükselmesine kadar yol açan insülin direnci artışına neden olur. Eğer göbek çevresi 80 cm’yi aşmaya başlamışsa sizde gizli şeker ve insülin direnci olma ihtimali yüksektir. Elinize bir mezura alıp bel çevrenizi ölçün. O ölçümde bulduğunuz rakam kadınsanız 85, erkekseniz 95 santimetreden yüksekse bir uzmana görünme zamanınız gelmiş demektir” diye anlattı.
40 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİN YÜZDE 40’INDA GÖRÜLÜYOR
İnsülin direncinin ortaya çıkışının en önemli sebebinin kötü beslenme olduğunu ifade eden Dr. Yağcı “Sağlıksız hayat tarzının da etkisiyle artık genç yaşlarda da kapıyı çalan insülin direnci özellikle 40- 50 yaş arasındaki kişilerin yüzde 40’ında görülüyor. Bol kalorili, şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketimi, karbonhidrat zengini bir beslenme programı, hareket azlığı, obezite, hipotiroidizm, akromegali, Cushing sendromu gibi hastalıkların yanı sıra genetik faktörler de insülin direncini artırabilir” dedi.
KADINLARDA ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR
Yeni bir araştırma, kadınlar için insülin direncindeki her bir birimlik artışın yüzde 11 daha yüksek ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu ancak erkekler için böyle bir ilişki bulunmadığını tespit etti.
BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU FAKİR ÜLKELERDE
Bugün Dünya Diyabet Günü… Son olarak 2021 de yayınlanan IDF (Uluslararası Diyabet Federasyonu) Diyabet Atlası (2021), yetişkin nüfusun yüzde 10,5’inin diyabet hastası olduğunu ve neredeyse yarısının bu durumla yaşadığının farkında olmadığını bildiriyor. IDF’nin projeksiyonlarına göre 2045 yılına gelindiğinde her 8 yetişkinden 1’i, yani yaklaşık 783 milyon kişi diyabet hastası olacak; bu da yüzde 46’lık bir artış anlamına geliyor. Yine IDF rakamlarına göre 537 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunu söyleyen Dr. Ahmet Yağcı “2030 yılına kadar 643 milyon olması bekleniyor. Ne yazık ki, diyabetli yetişkinlerin 4’te 3’ü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor” dedi.
ŞEKER HASTALIĞI ÜLKEMİZDE 20 YILDA İKİYE KATLADI
Türkiye diyabet görülme sıklığı açısından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Erişkin nüfusumuzun yaklaşık yüzde 14’ü diyabet hastası olarak kayıtlara geçiyor. Son 20 yıl içerisinde ülkemizde görülme sıklığının ikiye katladığı belirtiliyor. Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 30 bin çocuğun diyabetle yaşıyor. İnsülin direncinden diyabete gidişi önlemek için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek gerekir. Yapılan çalışmalar düzenli egzersizin, tip 2 diyabet gelişimini önleyebileceği ya da geciktirebileceğini göstermiştir.
10 DİYABET İLACINDAN 7'Sİ TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR
Ülkemizde diyabetin tedavisinde kullanılan ilaçların yüzde 70’inin Türkiye’de üretildiğini belirten İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, yerli ilaç üreticilerinin, diyabet hastalığının tedavisinde daha etkin çözümler bulmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Savaş Malkoç “Diyabet, halk sağlığını etkileyen en önemli kronik hastalıklardan biri. Bu alandaki tedavi seçeneklerinin yerli üretimle sunulması, hastalarımızın ihtiyaç duydukları tedavilere daha hızlı ve uygun şartlarda erişebilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Türkiye’de diyabet hastalığında kullanılan ilaçların çok büyük bir bölümünün yerli üretim olması, ülkemiz sağlık sektörünün ve ilaç endüstrimizin gücünü ortaya koyuyor” dedi.