Mourinho, VAR protestosundan dolayı ceza alacak mı? "Fatih Terim de yapmıştı ama..."
Fenerbahçe'nin Antalyaspor'u deplasmanda 2-0 yendiği maça Jose Mourinho'nun VAR protestosu damga vurdu. Dzeko'nun ofsayt gerekçesiyle sayılmayın golüne çok sinirlenen Portekizli, elindeki dizüstü bilgisayarı yayıncı kuruluşun kamerasının önüne bıraktı. Bu hareket sonrası akıllara Fatih Terim'in hakeme telefondan pozisyonu izletmesi gelirken, Mourinho'nun ceza alıp almayacağı da tartışma konusu oldu.
Süper Lig'in 7. haftasında Antalyaspor sahasında Fenerbahçe'yi konuk etti. Sarı-lacivertliler sahadan 2-0 galip ayrılırken, müsabakanın 77. dakikasında Mourinho'nun VAR'a tepkisi geceye damga vurdu.
Dzeko'nun attığı golün ofsayt nedeniyle iptal edilmesine sinirlenen Jose, karşılaşmayı takip ettiği dizüstü bilgisayarı yayıncı kuruluşun kamerasının önüne bıraktı.
Deneyimli hocanın sarı kart gördüğü hareket çok tartışılırken, ceza alıp almayacağı da gündeme geldi. Hakem yorumcuları Mourinho'nun VAR protestosunu değerlendirirken, Fatih Terim örneğini verdi.
"FATİH TERİM DE YAPMIŞTI ANCAK..."
Fırat Aydınus: Kulübeden açıp gösterse kameraya... Fatih Terim, cep telefonuyla hakeme göstermişti. VAR'ın doğuşu oradan başladı. Mourinho'nun yapmaması gerek bir hareket, sportmenlik dışı. Teknik alanın dışına çıkıp, kameranın önüne koyuyor.
Bugün sen buna duyarsız kalırsan, yarın bir gün buna benzer şeylerde de emsal gösterilir. Bu ve bunun gibi hareketler Mourinho dendiğinde normal karşılanıyor. Cezasız kalacak bir şey değil. Sen hakemin kararına karşı otoriteyi sarsan bir harekette bulunuyorsun. Dördüncü hakeme gösterse çok bir şey olmaz. Kartsız kalmaması gerekirdi bu hareketin.
TERİM NE YAPMIŞTI?
Fatih Terim, A Milli Takım'ın İngiltere ile oynadığı hazırlık maçında İngilizlerin attığı golün ofsayt olduğunu telefonundan izleyerek 4. hakeme göstermişti. Dünyada büyük yankı uyandıran olay, VAR'ın doğuşunun önünü açmıştı.
"İHRAÇ OLMASI LAZIM"
Bahattin Duran: Yorum yapmak lazım. Bu bir yorum, Mourinho'nun ihraç edilmesi lazım. Bu uygunsuz kullanım. İhraç olması lazım. Bütün izleyenlerin gözüne sokarak protesto etti Mourinho.
Deniz Çoban: Ben bu maddeyi okurken hiç böyle bir şey yaşayacağım aklıma gelmezdi. Onaylanmamış elektronik ekipmanı uygunsuz kullanmak nedir? Hakem içeriye giderken telefonla ofsayt değil diye pozisyonu göstermek. VAR, ofsaytı doğru tespit edemedi, aslında pozisyon goldü, laptop'ı koydum buraya ki VAR görsün diye, VAR görsün hatasını anlasın mı dedi. Bu teknolojinin uygunsuz kullanımı mı? Bu onaylanmış bir teknoloji. Flaşta sordular, neden götürdünüz diye, ofsayt pozisyonu için dedi. Buna otoritenin bir yorum yapması lazım.
"BU OLAY UEFA'DA TARTIŞILACAK"
Bülent Yıldırım: Ne kendi katıldığımız seminerlerde ne UEFA kliplerinde buna benzer bir olayı hiç görmedim, duymadım. Böyle bir fiilin nereye girdiğinin tespiti yok, böyle bir eğitim almadık. FIFA'nın, UEFA'nın tüm terminolojisini, seminerlerini takip ediyoruz. Bu konuda daha önce ne talimat var ne de bir olay var. Hakem der ki, bu benim için teknik aracın uygunsuz kullanımıysa kırmızı kart. Sportmenliğe aykırıysa sarı kart. Bu artık UEFA'da tartışılacak. Hakem Kurulu, bunun için talimat verecektir.
KURAL NE DİYOR?
Faul Fena Hareketler - Kural 12: Onaylanmamış elektronik ya da iletişim ekipmanı kullanmak ve / veya elektronik ya da iletişim ekipmanının kullanımı sonucu uygunsuz davranışlarda bulunmak.