Fiat 600 elektrikli ve hibrit seçeneğiyle Türkiye’de! Menzili şaşırttı, işte fiyatı ve özellikleri...

Elektrikli ve hibrit motor seçenekleri ile Türkiye’de vitrine çıkan Fiat 600 aslında markanın köklü tarihinde iz bırakan efsane bir modelin günümüz teknolojileri ile yorumlanmış hali. İlk defa 1955 yılında tanıtılan 600, o tarihte olduğu gibi bugün de pratik kullanım özellikleri, güncel teknolojiler ve en önemlisi sıra dışı tasarım çizgileri ile ön plana çıkıyor.
ALİ ÇELİK- Yeni Fiat 600’ün elektrikli versiyonu; 600e La Prima 1.389.900 Bin TL’den, kasım ayından itibaren satışa sunulacak olan 600 Hybrid Urban ise 1.489.900 bin TL’den başlayan fiyatlarla FIAT showroom’larında ve markanın online satış kanalında siparişe açıldı. Otomobil iç ve dış tasarım konusunda oldukça iddialı bir duruşa sahip. Fiat yetkilileri İtalyanca’da “Tatlı Hayat” anlamına gelen Dolce Vita mottosuna atıfta bulunarak otomobilin tasarımını anlatıyorlar ve onu kısaca “bir keyif otomobili” olarak tanımlıyorlar. Bizde kısaca özelliklerine göz atarak sınıfındaki rakipleri ile karşılaştırmaya çalışacağız.
Boyutları itibariyle tam bir B SUV otomobili olan yeni 600, 385 litrelik bir bagaj hacmine sahip. Bu hacim platform kardeşi olan Opel Mokka ve Jeep Avanger ile neredeyse birebir aynı. Her ne kadar Fiat 500 tasarımı ile benzerlik taşısa da 600, boyutları itibariyle fark gayet rahat anlaşılıyor. Zaten aracın üstünde ön ve arka kısımda yer alan krom 600 imzası ve yenilenen LED aydınlatma aracın kimliğini daha ilk bakışta ortaya koyan detaylar arasında. Fiat 600’ün sınıfında yer alan rakipleri ise Renault Captur, Peugeot 2008, Citroen C3 Aircorss, Hyundai Kona ve Kia Stonic gibi modeller…
ELEKTRİKLE 600 KM’YE YAKLAŞIYOR
Yeni Fiat 600e sahip olduğu 54 kWsa kapasiteli lityum-iyon bataryasıyla, WLTP ortalamasında 400 km’ye ve WLTP şehir içi çevrimde ise 591 km’ye varan iddialı bir menzile sahip. 100 kW hızlı şarj sistemine sahip otomobil, yüzde 80 şarja 27 dakikada ulaşabiliyor. Ev tipi AC sistemde ise 11 kW şarjı destekleyen 600e, 6 saatten daha kısa sürede tam şarja ulaşabiliyor. Şehir içi kullanımlarda ortalamanın günlük toplamın 50 ila 60 km arasında olduğunu düşünürsek aslında tam şarjla bir haftadan fazla bir süre otomobili kullanmak mümkün. 115 kW gücündeki elektrikli motor 600e’yi 0-100 km/s’ye 9 saniyede ulaştırırken aracın son hızı ise bataryayı daha efektif kullanabilmesi için 155 km/s ile sınırlandırılmış. Araçta eko, normal ve spor olmak üzere üç farklı sürüş modu bulunuyor.
HİBRİT TARAFTA 1.2 LİTRE BENZİNLİ MOTOR VAR
600’ün hibrit seçeneğinde ise otomatik şanzımanlı içten yanmalı normal motora kıyasla çok daha düşük yakıt tüketimi değeri bulunuyor. Araç, normalde 30 km/s'den düşük hızlarda şehir içinde seyahat ederken hibrit ünite ile destek veriyor. Buda sıkışık trafikte, dur-kalk halinde ciddi oranda bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca daha yüksek hızlarda ve yokuş aşağı inişte ya da otoyolda gaz pedalı bırakıldığında sistem kendi kendine hızlı bir şekilde şarj oluyor. Toplamda 136 HP'ye kadar güç üreten 3 silindirli 1,2 litrelik içten yanmalı motor, 48 Volt Li-ion batarya ve çift kavramalı e-DCT6 şanzımanla kombine çalışıyor. 0’dan 100’e 8,5 saniyede çıkan Yeni Fiat 600 Hybrid’in anlık tork dağıtım özelliği sayesinde, içten yanmalı motor performansı sürücüye yansıyor.
KONFOR DONANIMLAR KISKANDIRICI
FIAT 600’ün her iki versiyonun da yakınlık sensörüne sahip anahtarsız giriş özelliğine sahip. 360° Park sensörleri ve dinamik kılavuz çizgilerine sahip 180° geri görüş kamerası, park manevralarını destekliyor. 600 ayrıca eller serbest elektrikli bagaj kapağı, otomatik klima, karanlık ve yağmur sensörü gibi donanımlara da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca navigasyon, kablosuz CarPlay ve Android Auto işlevleriyle 10,25 inçlik bilgi-eğlence ekranı, 6 hoparlörlü bir ses sistemi ve 7 inçlik dijital gösterge ekranı otomobilin fonksiyonel ve konfor özelliklerinden bazıları.
GÜVENLİK TARAFINDA GÜÇLÜ
Yeni Fiat 600, seviye 2 otonom sürüş destek sistemleri ile donatılmış. Uyarlanabilir Hız Sabitleme sistemi (ACC), öndeki aracın hızına göre yavaşlama veya hızlanma sağlıyor. Kör Nokta Asistanı, kör noktaları izliyor ve yan aynadaki uyarı ışıklarıyla herhangi bir engele karşı uyarırken, Akıllı Hız Yardımcısı ise hız sınırlamalarını okuyor ve uygulanmasını konusunda sürücüye tavsiyede bulunuyor. Ayrıca start-stop, Elektrikli Park Freni, bisikletlileri ve yayaları algılayan Otomatik Acil Durum Freni ve Sürücü Yorgunluk Algılama gibi işlevler de araçtaki güvenlik donanımlarından bazıları.