Elektrikli Çin Ferrari’si: 986 Beygir, 0-100 2.5 saniye…

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Elektrikli Çin Ferrari’si: 986 Beygir, 0-100 2.5 saniye…
T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İtalyanların ikonik markası Ferrari elektrikli model üretimi için çalıştığı şu günlerde supersport sınıfında çok iddialı bir model Çinli üretici Geely’den geldi. Satın aldığı Lotus markası ile Avrupa’ya adeta meydan okuyan çekik gözlüler, Theory 1 adını verdikleri araçta sıra dışı performansın, ileri seviye otonom sürüş ve sıra dışı tasarım çizgileriyle dikkatleri üzerine çekti. Peki siz bu güçte bir otomobile sahip olsaydınız direksiyonu kimin kontrol etmesini isterdiniz?

Avrupa’da Çinli otomobillere uygulanan yasakları satın aldığı Volvo markasıyla yıkan Geely, yine yakın zamanda bünyesine kattığı ünlü İngiliz markası Lotus’la sıra dışı işlere imza atmaya başladı. Her biri başlı başına ayrı bir haber niteliği taşıyan Lidar, Nvidia Drive platformu ve L4 seviye otonom sürüş özellikleri ile donatılan Lotus Theory 1, teknoloji ve performansının yanında çok sıra dışı tasarım sırlarına sahip.


Elektrikli Çin Ferrari’si: 986 Beygir, 0-100 2.5 saniye… - 1. Resim

2,5 SANİYE...

100 yılı aşkın süredir üretim yapan ve günümüzde 3,2 ila 3,6 saniyeler aralığına sıkışan Avrupalı markalar Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Aston Martin veya Porsche… BMW ve Mercedes’in de performans serisi otomobilleri düşünürsek bu kadar dişli markaların karşısına çıkabilmek gerçekten cesaret işi. Ama Çinliler bu konuda oldukça cesurlar, SUV modellerle başlayan ticari akınları, sedan, HB hatta makan aracı statüsüne girebilecek saloon modellerle devam ediyor. Fakat konu supersport dünyası olunca gözler hemen HP rakamları, 0-100 zamanlaması, rüzgâr alışım katsayısı gibi mühendisliğin zirve yaptığı noktalara kayıyor. Theory1 bu noktada oldukça güçlü bir referansla karşımıza çıkıyor. Full elektrikli araç 70 kWh batarya ile 1600 kilonun altında kalmayı başarırken ki; elektrikli bir araç için oldukça iddialı bir ağırlık değeri, toplamda 986 beygir güç üretiyor. Bu değerde her bir kilo için 0.6 beygirlik bir güç demek oluyor ki kilo/HP dengesi F1 dünyasının matematiği. Ve bu konuda Theory1 çıtayı oldukça yükseğe taşıyor…


Elektrikli Çin Ferrari’si: 986 Beygir, 0-100 2.5 saniye… - 2. Resim

Geri kalan değerler ise şu şekilde; karbon şasi üzerine inşa edilen 4.490 mm uzunluğa ve 1.140 mm yüksekliğe sahip otomobil WLTP koşulları altında tam şarjda 402 km (250 mil) menzil sağlarken ön arka çift elektrik motoru ile 2,5 saniyenin altında 0-100 km/s (62 mil/s) hıza ulaşabiliyor. Aracın sınırlandırılmış son hızı ise 320 km/s (200 mil/s) ve dört tekerlekten çekişli (AWD) bir sistemle viraj iddiası bulunuyor…


Elektrikli Çin Ferrari’si: 986 Beygir, 0-100 2.5 saniye… - 3. Resim

NVİDİA İÇİN REFERANS

Sıra dışı bu aracın dikkat çekici bir diğer özelliği ise destekli sürüş özellikleri. Lotus'un Lotuswear teknolojisinin temeli olduğunu iddia ettiği Nvidia Drive hesaplama platformu etrafında oluşturulmuştur. Theory1, L4 donanım kapasitesine, dört konuşlandırılabilir Lidar'a, altı HD kameraya ve uzun ve kısa menzilli milimetre radarlarının bir kombinasyonuna ve ayrıca ultrasonik radarlara sahip. Bu sistem Lotus’a oldukça sıra dışı 360 derecelik otonom sürüş özellikleri kazandırırken sistemin mühendislik tarafını üstlenen Nvidia içinde bir referans değeri taşıyor. Çünkü bu derece otonom sürüş özelliklerine sahip dünyada henüz başka araç bulunmuyor. Theory 1 bu noktada yakın gelecekteki teknolojiler için bir vitrin özelliği taşıyor.

Çinli Geely Group, Lotus markası ile seri üretim bandında hali hazırda Lotus Eletre SUV ve Lotus Emeya sedan modellerinin üretimine devam ediyor. Öte yandan 2019'da tanıtımı yapılan bir üçüncü model ise Lotus Evija EV… Birleşik Krallık'ta üretilen diğer Lotus EV'lerinin aksine, bu araç yalnızca sınırlı sayıda üretilmişti ve koleksiyon serisi olarak lanse edilmişti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...