Elektriklide beklenen teknoloji: 1500 km menzil, dakikada 100 km ultra hızlı şarj!

Dünyanın en büyük elektrikli araç batarya üreticisi CATL, oyunun kurallarını kökten değiştirecek yeni pil teknolojisini tanıttı. 2025 yılında seri üretime girmesi planlanan sodyum iyon tabanlı pil hücreleri, çok daha ucuz, çok daha hızlı ve çok daha güvenli. İşte detaylar...
Otomotiv dünyasında tüm kuralları değiştirecek nitelikteki buluş yine Çin’den geldi.
Dünyanın kapasite açısından en büyük elektrikli araç batarya üreticisi CATL, tek şarjla 1500 kilometreyi aşan olağanüstü menzile sahip, çift çekirdekli mimariyle üretilecek "Freevoy Dual Power Battery" ürününü tanıttı.
Sadece içten yanmalı benzinli ve dizel araçları değil, son dönemde uzun menzil ve çevreci teknolojileriyle dikkat çeken hibrit üniteleri de doğrudan tehdit eden bu buluş, otomotivde bir milat olarak nitelendiriliyor.
SERİ ÜRETİM 2025’TE BAŞLIYOR
Günümüzde kullanılan lityum tabanlı bataryalara göre çok daha düşük maliyetli yapısıyla öne çıkan sodyum iyon pillerin, 2025 yılında seri üretime girmesi planlanıyor.
Çinli markaların yanı sıra Tesla, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen Grubu, Hyundai-Kia, Honda, Toyota, Ford ve Stellantis gibi Avrupa devlerine batarya çözümleri sunan CATL, geliştirdiği çift çekirdekli tasarım mimarisi sayesinde şarj sürelerini yaklaşık yarı yarıya düşürüyor.
BEŞ DAKİKADA 520 KM ŞARJ
Çinli üretici, yeni nesil batarya teknolojisinin yanı sıra ilginç özelliklere sahip şarj sistemiyle de dikkatleri üzerine çekti. 1.300 kW hızlara ulaşan 12C mimarisine sahip bu şarj teknolojisinde, saniyede 2,5 kilometrelik şarj kazanımı mümkün kılınıyor. Sisteme uygun batarya kullanan araçlar, bu sayede sadece beş dakikada yaklaşık 520 kilometre menzillik enerji depolayabiliyor.