Petlas’tan karbon emisyonunda 5 yıllık büyük hedef

2030 Yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 58 azaltmayı planlayan Petlas, üretim tesislerindeki 330 bin metrekarelik alanda 27 MW kurulu güce sahip GES projesini 2024 yılında tamamlamıştı. Elektrik tüketiminin yüzde 20’sini kendi kaynaklarından sağlayan şirket emisyon hedefinde yeni bir adım daha atıyor.
Avrupa’nın tek çatı altındaki en fazla ürün çeşitliliğine sahip lastik fabrikası olan Petlas, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 58 azalttı.
Sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda 2024 yılında 330 bin metrekarelik alana kurduğu 27 MW’lık GES panelleri ile üretimde kullandığı elektriğin yüzde 20’sini tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başladı.
13.300 HANELİK GES PROJESİ
Konuyla ilgili açıklamasında Paris Anlaşması kapsamındaki sıfır emisyon hedefi için şirketlerinde sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Petlas Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Tasarımdan üretime kadar sürdürülebilirlik, süreçlerimizin kalbinde yer alıyor. GES panellerimizle yılda 13.300 hanenin ihtiyacı olan elektriği tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. 2025 yılının ilk yarısında atık su arıtma ve yeniden kullanıma dayalı yapacağımız yeniliklerle yılda 500 bin ton atık suyu geri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
500 BİN TON ATIK SU GERİ KAZANDIRILACAK
2024 yılında hayata geçirdikleri projelerle CO2 salınımlarını hatırı sayılır oranda azalttıklarını ve 2025 yılında 500 bin ton atık suyu geri kazandıracak projeyi tamamlayacaklarını sözlerine ekleyen Boran, “Geçtiğimiz yıl üretim tesislerimizde iki adet enerji verimliliği sağlayan proje tamamladık. Bu projelerle enerji tüketiminde yılda 3,5 milyon Kwh tasarruf sağlayıp, 3 bin 200 ton CO2 salımını azaltmış bulunuyoruz. Bu yılın ilk yarısında devreye alacağımız (Condansate Polishing Plant) atık su arıtım ve yeniden kullanıma dayalı saf su sistemi projesiyle yılda 350.000 ton atık suyu geri kazandırmayı hedefliyoruz. 2025 yılında hayata geçirmeyi planladığımız bir diğer projemiz ise, yeni nesil turbo kompresörlü kazan yatırımımızla mevcut üretimde kullanılan yüksek basınçlı buharın, proseste kullanılmadan önce elektrik üretiminde kullanılması projesidir. Bu proje kapsamında 18.2 MW kapasiteli bir buhar türbini yatırımı gerçekleştirilmesini planladık. Bu projemiz sayesinde CO2 salımının 84.550 Ton azaltılmasını hedefliyoruz’’ dedi.