Prof. Dr. Tarhan: Motorcularda ‘riskli davranış geni’ var!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Prof. Dr. Tarhan: Motorcularda ‘riskli davranış geni’ var!
T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Üsküdar Üniversitesi’nin trafik güvenliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği sempozyumda önemli konu başlıkları ele alında. Kurucu Rektör ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmasında “Genelde bakıyorsunuz, motosiklet kullanan kişilerde riskli davranış geni var. Bu gen, hiperaktif kişilerde de var, riski, tehlikeyi seviyorlar” dedi...

Üsküdar Üniversitesi, trafik güvenliği ve sürüş bilincine dikkat çekmek amacıyla "Trafik ve Güvenli Sürüş Sempozyumu" düzenledi. Alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, trafik güvenliği, güvenli sürüş teknikleri ve sürücü davranışları gibi konular ele alındı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açılış konuşmasında motosiklet kazasında vefat eden Ahmet Mete Kocamaz’ı anarak, “Bize çok güzel başlangıç yapmıştı, güzel şeyler yapıyordu, yapacaktı da... Fakat takdir-i ilahi... Tabii onun vesilesiyle bu toplantı yapıldı. Buradan da bazı dersler çıkarmak gerekiyor. Bir insanın yetişmesi çok zor ama ufak bir kazayla, motosiklet kazasıyla sürpriz bir şekilde kaybedebiliyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: Motorcularda ‘riskli davranış geni’ var! - 1. Resim

MOTOSİKLET KULLANANLARDA RİSKLİ DAVRANIŞ GENİ VAR

“Kimler motosiklet kullanıyor?” sorusuna da işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Genelde bakıyorsunuz, motosiklet kullanan kişilerde riskli davranış geni var. Bu gen, hiperaktif kişilerde de var. Riski seviyorlar. Tehlikeyi seviyorlar. Tabii ölçülü, hesaplanabilen risk insanı hedefine daha çok yaklaştırıyor, daha çok yol almasına sebep oluyor ama hayat sadece bir insanın kendi kontrolünde değil. İnsanın kendi kontrolünde olmayan karşı tarafta araba kullananlar var, yol güvenliği var. Birçok etken devreye giriyor. Bu nedenle kaskı da olduğu halde, ölümlü kazalar oluyor. Büyük kazalarda kaskın hiçbir faydası olmuyor.” diye konuştu.

“Trafikte kişinin riskli davranışlarını azaltacak ve ruh halini kontrol edecek eğitimlerin verilmesi, trafik psikolojisi açısından çok önemli.” diyen Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: “Bu konuda neler yapıldığını merak ediyorsanız, isterseniz ChatGPT'ye sorun. Trafikle ilgili neler yapılıyor diye sorduğunuzda hemen şunu söyleyecektir: Pozitif psikoloji çalışmaları. Ben de ChatGPT'ye sordum ve şaşırdım. Pozitif psikolojinin trafik güvenliği ve sürüşle ilgili neler sağlayabileceğini söyledi. Kişinin pozitif bir duygu durumunda olmasının, öz düzenleme ve öfke kontrolünü yapabilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Bunların öğretilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca dayanıklılık ve sabırla ilgili eğitimlerin de faydalı olduğunu belirtiyor. Tüm bunlar zaten pozitif psikolojide yapılan eğitimler. Kişinin olaylara bakış açısını değiştiriyor. Trafik kazalarına baktığımızda genellikle yüzde 90 oranında insan unsurunun etkili olduğunu bütün kaynaklar söylüyor.”

ÖFKE KONTROLÜ KAZAYI ÖNLÜYOR

Trafik kazasından sonra yaşanan kavgalarının çoğuna bakıldığında genellikle hissi tepkilerle ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “İnsanlar o anda durup düşünüp hareket edemiyorlar. İşte bu kişilere yönelik eğitimlerin bilinç, koruma ve önleme odaklı olması gerekiyor. Sadece dikkat eğitimi vermek veya psikoteknik uygulamalar yapmak faydalı olsa da asıl önemli olan, insanların trafik kazası yapmaması için nasıl eğitilmesi gerektiği. Bu eğitimin okullarda verilmesi gerekiyor. Trafikle ilgili sürüş eğitimlerinin okullarda bir ders olarak okutulması ve öfke kontrolü becerilerinin kazandırılması şart. En azından öfke kontrolü sağlanırsa birçok problem önlenebilir. Çünkü öfke kontrolü olmaması, trafikteki kazaların en büyük sebebi. Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları yüzde 50’den fazla azalır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...