Şah ve mat: Almanya’da kapatılacak Volkswagen fabrikalarına Çinliler talip oldu

Çin’le rekabette zorlandığı gerekçesiyle fabrika kapatmak isteyen Volkswagen’e teklif Çinlilerden geldi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da, telekomünikasyondan robotiğe kadar yatırımları bulunan Çinliler, Mercedes-Benz’in de en büyük ortakları arasında yer alıyor. Henüz ülkede otomotiv üretimiyle ilgili adım atmayan Çin, olası bir fabrika satın alımıyla şu ana kadar en politik ve hassas girişimi yapabilir.
ALİ ÇELİK- 2024 yılının son çeyreğinde patlak veren Volkswagen krizi, geçtiğimiz yıla damgasını vuran en büyük otomotiv haberi olarak tarihe geçmişti. 120 binden fazla göstericinin katıldığı grev gösterilerine sahne olan olaylar, sendika anlaşmasıyla sonuçlanmıştı. Almanya’da 3 fabrika birden kapatma kararı alan VW, gelinen noktada 35 binden fazla işçi çıkaracağını açıkladı.
EN ZOR YIL OLDU
VW, satış adetlerinde yaşanan düşüşü, Avrupa otomotiv pazarında daralma ve üretim ile enerji maliyetlerindeki artışları bahane gösterdi. Çinli markaların baskıları sonucu diğer tüm üreticilerin agresif model atakları karşısında zorlandığını ve kapatma kararı almak zorunda kaldığını açıklayan VW, pandemi öncesi dönemde yaşanan dizel skandalı sonrası toplamda 35 milyar dolardan fazla ceza ödemek zorunda kalmıştı. Şirket, bu sebepten ötürü elektrikli otomobil için istediği yatırımları zamanında yapamadı.
ÜSTÜ KAPALI EN STRATEJİK TEKLİF
Reuters’te dikkat çeken habere göre, Çin'in en eski ve prestijli otomobil markalarından bazıları, VW’nin kapatmak istediği fabrikaları devralmak için teklif verdi. Haberde ayrıca, Çinli dev şirketlerin Avrupa'nın en büyük ekonomisi olarak gösterilen Almanya'da telekomünikasyondan robotiğe kadar pek çok alanda yatırımları bulunduğu belirtiliyor.
Öte yandan, Mercedes-Benz'in en büyük ortakları arasında Çinli bir otomotiv devi yer alıyor. VW’nin ise Çin’in de başka bir otomotiv devi ile ortak fabrika yatırımları ve Ar-Ge üssü bulunuyor. Volkswagen, 2023 yılına kadar Çin’de en çok otomobil satan marka olarak ön plana çıkarken, son iki yıldır ise tahtını yerel markalara kaptırmış durumda.
Olası bir fabrika satın alma durumunun Çin adına şu ana kadar gerçekleştirilen en politik yatırımı olacağı belirtiliyor. Eğer Çinliler Almanya'da otomobil üretebilirse, AB’nin vergilerinden kurtularak ciddi bir rekabet gücü kazanacak ve tüm Avrupalı markalar için büyük bir tehdit oluşturacak.
Reuters, yatırım kararlarının Şubat ayında yapılacak seçimlerin ardından, yeni Alman hükümetinin Çin'e karşı tutumuna bağlı olarak netleşeceğini bildiriyor. Öte yandan, bazı ekonomi otoriteleri ise Almanya gibi bürokratik trafiğin yoğun olduğu, üretim aşamalarının ciddi denetimlerden geçtiği ülkede, Çinlilerin de maliyetler konusunda zorlanacağı belirtiliyor.
ÇİNLİLERİN GÖZÜ AVRUPA’DA
Birçok Çinli üretici, dünyanın ikinci büyük elektrikli araç pazarı olan Avrupa'da fabrika kurmak için yer arıyor. Olası bir yatırım aynı zamanda, geçen yıl oranları arttırılan haksız sübvansiyonlara karşı bir koruma kalkanı niteliği taşıyor. Çin’in en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD, yatırım için Türkiye ve Macaristan’ı seçerken, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde İspanya'da satın aldığı eski Nissan fabrikasında üretime başlayan Chery, Avrupa’daki ikinci tesisini Türkiye’de kuracağını açıkladı. Öte yandan, Stellantis’in ortağı Leapmotor Polonya'da üretim için adım atarken, VW Grubu’na ait Brüksel'de yer alan Audi fabrikası için Çinli bir şirketin 2024 yılında teklif verdiği, pazarlık görüşmelerinin bazı hukuki başlıklara takıldığı da kamuoyunda yer alan haberler arasında bulunuyor.