Sosyal medya, Çinli Tesla kullanıcılarını umutlandırdı ama!..

Dün yayınlanan güncelleme ile otomatik pilot özelliğinin Çin’de aktif olduğu haberi bir anda tüm dünyaya yayıldı. Konuyla ilgili Tesla’dan resmi bir açıklama henüz gelmedi ama Çin haber ajansı ‘The Paper’ söz konusu özelliğinin ancak 2025 yılı sonunda aktif edilebileceğini, sistemin yasal bazı sorunlara ve hukuksal boşluklarına takıldığını açıkladı, işte detaylar:
ABD’li otomotiv üreticisi Tesla’nın Çin’de yayınladığı son güncelleme heyecana sebep oldu. Müşterilerinin uzun süredir merakla beklediği, markanın tam otonom özellikleri Çin’de aktif olarak şu ana kadar hiç kullanıma açılmamıştı. Dün yayınlanan ve aslında mevcut Navigate on Autopilot (NOA) yazılımını geliştiren güncelleme, ülke genelinde “Tesla otonom özelliklerini açtı” şeklinde yorumlandı. Ardından önce Çin ve devamında küresel çapta sosyal medya gündem olmaya başladı.
FAKE HABERLER ÜLKEMİZDE DE MANŞET OLDU
Çinli müşteriler 2022 yılından bu yana Tesla modellerini FSD paketiyle sipariş verebiliyor ancak bu teknolojiyi kullanamıyor. Benzer durum 2020 yılından bu yana tüm Avrupa’da yaşanıyor. Türkiye’de ise 2023 yılında resmi satışa başlayan Tesla, isteğe bağlı olarak modellerinde FSD yazılımını ekstra sunuyor fakat bu özellik ülkemizde de çalışmıyor. Sadece Amerika’da belirli noktalarda çalışmasına izin verilen bu tam otonom sürüş sistemi, dünya üzerinde çok kısıtlı noktalarda test aşamalarına devam ediliyor.
SADECE NAVİGASYON YAZILIMI GÜNCELLENDİ
Yayınlanan güncelleme, NOA'nın navigasyon rotası üzerinde olası rampa ve kavşak noktalarını daha rafine şekilde algılama, trafik sinyallerini tanıyabilme, sola veya sağa direksiyona müdahale etmeden dönebilme gibi yenilikleri içeriyor. Hatta son güncelleme ile Tesla yol koşullarının müsait olduğu noktalarda kendi kendine U dönüşü bile yapabiliyor. NOA’nın yeni versiyonu aracın hızına ve seçilen rotaya göre anayolda şeritleri kendi kendine değiştirebiliyor fakat hiçbir navigasyon rotası girilmedi takdirde gerçek zamanlı yol verileri kullanmak koşuluyla ekran üzerinden sürücüye tavsiyelerde bulunabiliyor. Söz konusu uygulama ve güncelleme Tesla’nın ilk defa ABD'de kullanıma açtığı FSD (Full Self Driving) tam otonom sürüş özelliklerini ne yazık ki henüz destekleyemiyor.
YASAL ALT YAPI VE SİGORTA SİSTEMİ HAZIR DEĞİL
FSD özelliği Çin’de uzun zamandır merakla bekleniyor, 2024 yılında ülkede en çok satan elektrikli marka olarak ön plana çıkan Tesla ise bahane olarak Çin’de yolların sisteme henüz hazır olmadığını öne sürüyor. Fakat sistemin çalışmasına en büyük engel mevcut trafik sigortası hukukunun teknolojinin hızına yetişememesi. Olası bir otonom kazasında sürücü, araç üreticisi, yazılımı geliştiren üçüncü şirketler, sensör üreticileri ve otoyollarda silinen yol işaretlerinden dolayı yerel kamu yönetimleri davaya iştirak ediyor ve çözüm bulmak uzun zaman alıyor. Bu yüzden de ABD’de teknolojiyi geliştirebilmek adına bazı noktalarda pilot hukuk sistemleri devreye alınarak tam otonom sürüşe izin veriliyor.
TESLA SİSTEMİN İSMİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Bazı kaynaklarda "FSD" olarak adlandırdığı mevcut NOA güncellemesinin, yalnızca FSD özelliği ilave edilen Tesla modellerine gelmiş olması; esas kafaları karıştıran nokta olarak gösteriliyor. Yaşanan bu karmaşadan sonra Tesla, FSD (Full Self Driving) paketinin ismini Çin’de "FSD智能辅助驾驶 – FSD Akıllı destek sürüşü” şeklinde değiştirmeye kararı verdi. Öte yandan yasal zeminin oluşması durumunda Çin’de başta Huawei ve Xiaomi olmak üzere bir çok teknoloji şirketi tarafından geliştirilen otonom sürüş teknolojilerinin Tesla’dan daha iyi olduğu da gelen iddialar arasında yer alıyor. Uzak Doğu merkezli teknoloji üreticileri ADAS güvenlik sistemleri ve elektrikli araç batarya sistemlerinde Tesla dahil dünyadaki tüm otomotiv üreticilerini geçmeyi başarırken, LIDAR desteği olmadan da otonom sürüşe imkan veren ilginç gelişmelere imza atıyorlar. Söz konusu teknolojilerin bir çoğu da Çin ordusunun bazı birimleri tarafından aktif olarak kullanıldığı biliniyor…