Trump'ın yeni vergileri Amerikan efsanesi Harley-Davidson'ı vurdu!

Motosiklet dünyasının en ikonik markalarından Harley Davidson’ın geleceği tehdit altında. İlk başkanlık döneminde uygulamaya aldığı çelik ve alüminyum tarifeleriyle üreticiyi 1.4 milyar dolar zarara uğratan Trump, yeni tarifelerle markanın hem üretim hem küresel satış fiyatlarını uçurdu. Avrupa’da bir Harley almak, artık ev sahibi olmakla karşılaştırılıyor.
İkinci kez ABD başkanlığına seçilen Trump, Nisan ayı başında açıkladığı yeni vergi tarifeleriyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Özellikle otomotiv sektörünü yakından ilgilendiren bu karara karşı, Avrupa başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri de misilleme kararında gecikmedi.
Avrupa Birliği, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı %25'lik ek gümrük vergilerine yanıt vermekte gecikmedi. Nisan 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek şekilde, ABD’den ithal edilen çelik, alüminyum, tekstil, deri ürünleri, ev aletleri ve tarım ürünleri başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine ek tarifeler planlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu önlemlerin orantılı olduğunu ve ABD'nin uyguladığı tarifelerin ekonomik boyutuyla örtüştüğünü vurgulayarak, bunun bir karşı saldırı olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi.
HARLEY-DAVIDSON’A ÇİFT TARAFLI VERGİ YÜKÜ
Bu karar, özellikle nitelikli metal ağırlıklı üretim yapan ve taşıt vergileriyle yükü daha da artan Amerikan motosiklet devi Harley-Davidson’ı sert şekilde etkiledi. Trump’ın birinci başkanlık döneminde çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği tarifeler, 2018’de Harley’in üretim maliyetlerini dört katına çıkarmıştı. Bu gelişmenin ardından Harley, Avrupa pazarındaki fiyatlarını rekabetçi tutabilmek adına üretim faaliyetlerinin önemli bir kısmını yurt dışına taşımak zorunda kaldı. 2019 yılına 1.4 milyar dolar zararla giren markanın kâr marjı da önemli oranda azalmıştı.
Ayrıca Amerika’da satışları giderek azalan Harley, Japon üreticilerle girdiği rekabet yarışında kan kaybetmeye devam ediyor. Özellikle Honda’nın ABD’de üretim üssü kurması, satış sonrası servis avantajları ve daha düşük kullanım maliyetleri; Harley, Indian, Buell Motorcycles ve elektrikli modelleriyle dikkat çeken Zero Motor'u zorluyor.
KONGREDE YARDIM ÇAĞRISI GELDİ
ABD dışı üretim modelleri ve parçaları, yeni tarifelerle %57 oranında vergi yüküyle karşı karşıya kalan üretici, ABD üretimi modellerini de AB bölgesine benzer bir vergi tablosu ile ihraç etmek zorunda kalabilir. Konuyla ilgili ABD Ticaret Kongresi'nde konuşan Harley-Davidson CFO’su Jonathan Root, ABD’li motor üreticilerine destek çağrısında bulundu. Root, Japon markalarını işaret ederek; “Rakiplerin ABD pazarında düşük maliyetli üretim ve tercihli ithalat vergilerinden faydalanmaları, yerli üreticileri rekabette zorluyor. Amerikan markalarına bu noktada destek verilmeli” dedi. Root ayrıca Avrupa’dan ithal edilen motosiklet parçaları konusunda da teşvik talebinde bulundu.
ABD BASINI KONUYU MERCEK ALTINA ALDI
AB’nin misilleme tarifelerinin devreye girmesi halinde Harley-Davidson, Avrupa pazarında tüm rekabet şansını kaybedebilir. Wall Street Journal’ın araştırması durumu net şekilde gözler önüne seriyor. Markanın ABD’de 27.999 dolara satılan Road Glide modeli örnek alınarak yapılan haberde, AB’nin söz konusu kararı sonrası Danimarka’da %150 gibi sıra dışı bir vergi yükü oluştuğuna dikkat çekildi. Nakliye, distribütör ve bayi kârları da eklendiğinde, söz konusu modelin 124 bin dolara vitrine çıkacağı ifade edildi. WSJ, bu rakama İngiltere’nin kuzeyinde iki yatak odalı bir ev satın alınabileceği şeklinde çarpıcı bir karşılaştırma yaptı. Wall Street Journal’ın ekonomi servisine göre, karşılıklı vergi savaşında ilk kaybeden markalar Amerikan efsanesi Harley-Davidson ve tekstil üreticisi Levi’s olacak…