Yeni Opel Grandland tanıtıldı, ocakta Türkiye'de! Otomobil değil sanki bilgisayar

Ülkemize hem elektrikli hem Mild-Hybrid mimarisine sahip 1.2 litrelik benzinli versiyonla satışa sunulacağı açıklanan Opel Grandlan, karşımıza bir önceki versiyonuna göre daha büyük boyutlarla çıkacak. Otomobilin tasarımında ise hem geçmişten hem gelecekten izler detaylara işlenirken, güncel teknolojinin tüm unsurları araca yüklenmiş; işte detaylar...
ALİ ÇELİK - Adeta hem iç hem dış tasarımında evrim geçiren yeni Opel Grandland, motor seçenekleri arasına artık tamamen elektrikli bir versiyon da ekledi. 82 kWh batarya kapasitesine sahip ve yaklaşık 582 kilometre menzil (WLTP’ye göre) sunan 213 HP’lik bu elektrikli versiyona ek olarak 1.2 litre 136 HP’lik turbo benzinli motorla önümüzdeki ocak ayında vitrine ülkemizde vitrine çıkacak.
ISI POMPASI STANDAR
Yeni Opel Grandland elektrikli versiyonda yeni bir düz tip batarya paketi ve yeni nesil bir elektrikli motor kullanıyor. Bu sistemde ısı pompası standart olarak sunulurken araçta yeni nesil rejeneratif fren sistemi sayesinde enerji, üç farklı mod kullanılarak geri kazanılabiliyor. Bu sayede Grandland Elektrik günlük trafikte daha efektif kullanılabiliyor. Ayrıca otomobilde gerekli olduğunda kısa şarj molaları ile batarya paketi korumaya alınırken normal yüzde 20’den yüzde 80 doluluğa ulaşması ise 30 dakika sürüyor.
HİBRİT TARAFTA DA GÜÇLÜ
Mild-Hybrid modelde ise ara hızlanmalarda ve hareketsiz halden kalkış yaparken benzinli motora destek veren elektrikli motor ünitesi yer alıyor. Bu sistem düşük hızlarda şehir içinde toplam sürüş süresinin yaklaşık yüzde 50'si boyunca tamamen elektrikli sürüşe imkan sağlıyor. 48 Volt hibrit ünite yüksek hızlarda yavaşladığında ve benzinli motor kapandığında, elektrikli motor jeneratör gibi çalışarak hybrid sisteminin bataryasını şarj etmeye başlıyor ve hem benzinden tasarruf sağlanırken hem de elektrik geri kazanımı sağlanıyor.
ARTIK DAHA BÜYÜK
Önceki versiyona göre boyutları büyüyen yeni Grandland, 173 mm ek uzunluk, 19 mm ek yüksekliğe ve 64 mm ek genişlik kazanmış aracın toplam uzunluğu ise 4.650 mm. Genişlik 1.905 mm, yükseklik ise 1.660 mm ulaşmış durumda. Örneğin bu sayede arka koltuklarda 20 milimetre daha fazla diz mesafesi kazanılmış. Araçta 550 litrelik oldukça geniş bir bagaj hacmi bulunuyor. Koltuklar yatırıldığında ise bu hacim 1,645 litreye kadar çıkabiliyor.
KENDİNE BAKTIRIYOR
Artık 20 inçe ulaşan jantlarla karşımıza çıkan Grandland, Opel’in ikonik vizörünü yeni 3D uygulaması ile birlikte ön tarafta kullanmış. Bu uygulama Edge Light teknolojisi ile daha da öne çıkarılmış Opel’in Şimşek Logosu ile tamamlanmış. Yeni Grandland’de “Experimental” olarak tanıtılan konsept otomobilinde de bulunan "Opel Compass" tasarım dilini kullanılmış. Aracın hatları çok net ve geçmişten taşıdığı izler gelecek modellere bir gönderme harmonisi içinde.

OTOMOBİL DEĞİL SANKİ BİLGİSAYAR
Grandland’in güncel destek sistemleri arasında tümü standart olarak sunulan dur-kalk fonksiyonuna sahip adaptif hız sabitleyici, trafik işareti tespit sistemi, akıllı hız adaptasyonu ve kaza durumunda ikincil çarpışmayı önlemeye yardımcı olan ikincil çarpışma freni gibi çok çeşitli sürücü destek sistemleri yer alıyor. Çok sayıda elektronik destek bileşenini içeren ve bunları yarı-otonom şerit değişim asistanı ve akıllı hız adaptasyon sistemiyle birleştiren Intelli-Drive 2.0 sistemi, opsiyonel olarak sunuluyor. Bu destek sistemi, hedeflenen şerit boşsa Grandland'i küçük yönlendirme hareketleriyle istenen şeride yönlendiriyor. Hız adaptasyon sistemi ise sürücünün onayı doğrultusunda aracın hızının yeni bir hız limitine göre düşürülmesini veya bu limite kadar artırılmasını sağlıyor. Intelli-Drive 2.0, sensörlere ek olarak kablosuz ağdan gelen bilgileri de kullanıyor. Ön ve arka park sensörleri, Intelli-Vision 360o çevre görüş kamerası ve otomatik temizleme işlevine sahip arka kamerası sayesinde park etmek ve manevra yapmak artık daha kolay hale geliyor.