Amazon geri adım atmıyor: "Ya ofise dönün ya da istifa edin"

COVID-19 pandemisi sonrasında dünya genelinde iş yapış şekilleri önemli ölçüde değişti. Birçok büyük şirket gibi Amazon da uzun süre uzaktan veya hibrit çalışma modeline geçiş yaptı. Teknoloji devi, geçtiğimiz aylarda çalışanlarına bir duyuru yaparak, 5 gün boyunca ofise gelme zorunluluğu getirdi. Alınan karar sonrasında şirket içerisinde ciddi tepkilere neden oldu.
Amazon’un kararı, özellikle pandemi döneminde işe başlayan çalışanları hayal kırıklığına uğrattı. Birçok çalışan, uzaktan çalışma modeline sadık kalınmadığını belirterek, şirkete protestolarını dile getirdi. Pandemi sırasında işe giren kişiler, uzaktan çalışma taahhüdüne güvenerek Amazon’a katıldıklarını ve şimdi kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını savunuyor.
'YA OFİSE DÖNÜN YA DA İSTİFA EDİN'
Amazon Web Services CEO’su Matt Garman, yaşanan tepkiler karşısında son derece net bir tavır aldı. Garman, "Ya ofise dönün ya da istifa edin. Çalışabileceğiniz başka birçok şirket var" diyerek çalışanlara meydan okudu. Bu açıklama, özellikle şirket içinde iş güvencesi ve çalışma koşulları açısından ciddi bir yankı uyandırdı. Amazon’un ofise dönüş politikasıyla ilgili daha önce de CEO Andy Jassy benzer açıklamalarda bulunmuş, Ocak 2024 itibarıyla ofise dönüşün zorunlu olacağını belirtmişti.
Teknoloji Dünyasında Ofise Dönüş Eğilimi
Amazon, teknoloji dünyasında benzer adımlar atan tek şirket olmadığını gösteriyor. Dell gibi diğer teknoloji devleri de ofise dönüşü teşvik eden veya zorunlu kılan politikalar uyguluyor. Dell, çalışanlarına ofise gelmedikleri takdirde terfi şanslarının azalacağını duyurmuştu. Bu tür kararlar, uzaktan çalışmanın pandemi sonrasında yaygın olarak kabul gördüğü bir dönemde, eski düzene dönüşün sinyallerini veriyor.
İKİ TARAFLI TARTIŞMA
Amazon’un yeni politikası, çalışanlar arasında büyük bir tartışma konusu haline geldi. Bir yanda şirketlerin iş ihtiyaçlarına göre çalışma modellerini belirleme hakkı savunulurken, diğer tarafta uzaktan çalışma modeline göre işe alınan kişilerin mağdur olduğu düşünülüyor. Bu durum, iş dünyasında esneklik ve çalışan hakları üzerine geniş çaplı bir tartışmaya da kapı aralıyor.