Antarktika'da tarihi deniz buzu kaybı! 2 bin yılda bir görülen olay

İngiltere’nin 10 katı büyüklüğündeki buzul kaybı, iklim değişikliğinin etkisiyle rekor seviyeye ulaştı. Araştırmacılar yaşanan olayın, küresel ekosistemleri nasıl etkileyebileceğini inceliyor.
Antarktika'da yaşanan deniz buzu kaybı, İngiltere’nin yüzölçümünün 10 katı büyüklüğe ulaşarak dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Araştırmalara göre, bu büyüklükte bir kayıp normalde 2 bin yılda bir gerçekleşen bir olay olarak kabul ediliyor. Ancak iklim değişikliği, bu tür aşırı olayların daha sık yaşanma riskini artırdığı belirtildi.
Uzmanlar, Antarktika’daki deniz buzu kaybını analiz etmek için CMIP6 iklim veri setinden ve 18 farklı iklim modelinden elde edilen verileri kullandı. 2023 yılında deniz buzlarının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesi, bilim insanlarını şaşırttı. Çünkü buzul seviyeleri 2015 yılına kadar sürekli artış göstermişti.
Araştırmanın baş yazarı Rachel Diamond, 2023’teki deniz buzu kaybının iklim değişikliği nedeniyle daha muhtemel hale geldiğini, ancak bunun nadir bir durum olduğunu ifade etti. Diamond, "Rekor seviyedeki deniz buzu kaybı, iklim değişikliği olmadan 2 bin yılda bir görülebilecek bir olaydır. Bu, olayın aşırılığını ve olağan dışılığını ortaya koyuyor" dedi.
Çalışmalara göre, deniz buzunun tamamen toparlanması 20 yıldan fazla sürebilir. Çalışmanın ortak yazarı Louise Sime, yaşanan olayın sadece Antarktika’da değil, küresel ölçekte hava koşulları ve Güney Okyanusu’nun hassas ekosistemleri üzerinde değişiklikler olabileceğini belirtti. Özellikle balinalar ve penguenler gibi türlerin bu değişimden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.