Bot belası! İnternet trafiğini yok ediyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bot belası! İnternet trafiğini yok ediyor
Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İnternet trafiğinin yarısına yakınını botlar oluşturuyor. Kötü amaçlı bot trafiğinin 2025’te daha da artması beklenirken, botlar fiyat manipülasyonu, dolandırıcılık, veri hırsızlığı gibi zararlı faaliyetler gerçekleştiriyor ve müşterilerin satın alma kararını olumsuz yönde etkiliyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Teknolojinin hayatımıza daha fazla entegre olmasıyla birlikte siber güvenlik tehditleri de hızla büyüyor. Yapay zekâ alanındaki gelişmelere paralel olarak siber güvenlik sorunları özellikle de botlar iş dünyasının en çok konuşacağı gündemlerden biri olacak. Araştırmalara göre, 2023 yılında bütün web sitesi trafiğinin yüzde 49,6’lık kısmı, yani yarısına yakını botlar tarafından oluşturuldu. Bunların yüzde 17,6’sını iyi botlar oluştururken, yüzde 32’lik kısmını kötü amaçlı botlar oluşturdu. Her yıl web trafiğindeki gerçek kullanıcı hareketliliği yüzde 2,2 oranında düşüyor. Buna karşılık, iyi amaçlı botların oranı yüzde 0,3 artarken, kötü amaçlı botların oranı yüzde 1,8 artıyor. Kötü botlar, sadece kurumların internet trafiğini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda fiyat manipülasyonu, dolandırıcılık ve veri hırsızlığı gibi birçok zararlı faaliyet gerçekleştiriyor veya müşterilerin satın alma kararlarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde süreçleri gereksiz zorlaştırıyor. 

Estonya merkezli BotGuard’ın Başkan Yardımcısı Artur Cyganek, iş dünyasını yakından ilgilendiren bu önemli konuya dikkat çekerek, kötü bot trafiğinin artışının kurumların gerçek kullanıcılara ve müşterilere ulaşmasını giderek zorlaştıracağını vurguladı. Botların insan davranışını taklit edebilecek kadar sofistike hâle geldiğini ifade eden Cyganek’e göre artan kötü bot trafiği özellikle e-Ticaret, finans, sağlık, oyun, telekom ve seyahat gibi sektörlerde büyük sıkıntılara yol açacak. Cyganek, kurumların 2025’te daha güvenli altyapılar oluşturmak için siber güvenlik tedbirlerini artıracaklarını ve yapay zekâ tabanlı çözümleri devreye sokacaklarını belirtiyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...