Daha karakterli robotlar geliyor! İnsanlar işlerini seve seve verecek

Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren Cbot’un CEO’su Mete Aktaş, terminatör çağının çok yakında başlayacağını belirterek “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu dijital kişiliklerle robotlar birleşecek. Robotun içerisine GPT teknolojisi yerleştirilip ardından kişisel bilgileriniz yüklendiğinde ve ölen kişinin sesi ve silüeti ile donatıldığında, o robot bir anda gerçek bir kişiliğe dönüşecek.
ÖMER TEMÜR - İnsansı robotlar günlük hayatımızı girmeye başladı. Tesla’nın geçtiğimiz gün tanıtımını yaptığı Optimus bunun en güzel örneği. Elon Musk’ın ifadesiyle insanlar köpek gezdirme, çocuk bakımı, çimleri biçme, içecek servisi yapma gibi rutin işleri artık Optimus gibi robotlara devredecek. Türkiye’de yapay zekâ alanında önde gelen firmalardan biri olan Cbot’un CEO’su Mete Aktaş, terminatör çağının çok yakında başlayacağını, yakın gelecekte dijital geleceklerle robotların birleşeceğini söyledi. Aktaş, Optimus’un bu anlamda geleceğe ışık tuttuğunu söyledi.
DİJİTAL KİŞİLİKLER OLUŞUYOR
Aktaş’a göre madalyonun bir yüzünde sanal kişilikler diğer yüzünde ise robotlor bulunuyor. Yapay zekâ ile her alanda dijital kişilikler oluşmaya başladığına dikkat çeken Aktaş “Yazılımlar sanal kişiliklere evriliyor. Mesela Türkiye’de bir ulusal gazetede bizim geliştirdiğimiz yapay zekâ, köşe yazısı yazıyor. Borsa ve finans konularında analizler yapıyor. İşte bu bir dijital kişilik. Mesela bir şirket gazeteci başka bir şirket insan kaynakları uzmanı ya da doktor, avukat geliştirecek. Yazılım dijital kişiliğe dönüşecek. 10 yıl önce bir rapor okumuştum. 2028 yılında en yüksek maaşlı çalışanlar mühendisler veya doktorlar değil, dijital platformlar üzerinden üretim yapan liderler ve dijital kişilikler olacak," dedi.
ETE KEMİĞE BÜRÜNÜYOR
Mete Aktaş, robotlarda gelişmelerin inanılmaz boyutlara ulaştığını, diğer taraftan da insan bilincinin sanal dünyaya aktarılabildiğini söyledi. Bu alanda ABD’de birçok firmanın çalışma yaptığına değinen Aktaş, “İnsanların bütün bilgileri yazılıma yüklenebiliyor. Mesela WhatsApp, Facebook bilgileri, e-Mail dosyaları, sesi... Siz bu bilgileri sisteme kaydediyorsunuz, öldükten sonra karakteriniz devam ediyor. Artık işin beyin boyutu da çözüldü. Yazılım, muhakeme yürütebiliyor. Et ve kemikten ne eksik? İnsan gibi hareket kabiliyetine sahip ve enerjisi tam olan robotlar eksik. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu dijital kişiliklerle robotlar birleşecek. Robotun kafasının içerisine Chat GPT koyduğunuzda, sonra onun içerisine kişisel bilgilerinizi yerleştirdiğinizde, ölen kişinin seni ve silüetini giydirdiğinizde o robot bir anda gerçek bir kişiliğe dönüşecek. Beyni var, hafızası var, muhakeme edebiliyor, fizik olarak benziyor ancak tek ruhu olmayacak. Bu dönüşümün birkaç sene içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Bu teknolojilerin yerli olarak geliştirilmesinin elzem olduğunu belirten Aktaş “OpenAI ABD’de bir çok şirketini oluşturduğu bir yapı. Onun geliştirdiği ChatGPT’yi kontrol edebiliyor muyuz, edemiyoruz. Biz de Cbot olarak yerli millî yapay zekâ için kolları sıvadık. ChatGPT’nin Türkçe alternatifini yaptık. İlerleyen dönemde Open AI gibi bir yapıya geçmek için kendi sistemlerimizi kuruyoruz” ifadelerini kullandı.