Depremi önceden haber veriyorlar! Erken uyarı uygulamalarına koştuk

6,2 büyüklüğünde depremin ardından uygulamalara ilgi arttı. İşte depremi 30 saniye önceden haber veren uygulamalar...
ÖMER TEMÜR - İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğünde depremin ardından depremi önceden haber veren uygulamalara ilgi arttı. Sarsıntıyı önceden tespit eden uygulamalar ortalama 30 saniye ile güvenli bölgeye geçiş için yeterli süreyi sağlıyor. İşte o uygulamalar:
Android Deprem Uyarı Sistemi: Android işletim sistemine sahip telefonların tamamında yerleşik olarak çalışıyor. Android telefonlardaki ivmeölçerler önce dalgaları tespit ediyor ve yapay zekâlı analizin ardından deprem uyarı sistemi devreye giriyor.
Depremden etkilenmesi muhtemel şehirlerdeki kullanıcılara uyarı gönderiliyor.
Örneğin depremin merkez üssünden 100 kilometre uzaktaki bir kullanıcı, deprem gerçekleşmeden 15-30 saniye öncesinde uyarı alabiliyor.
Sistemi kurmak için telefonunuzdan ‘Ayarlar’a girin. Listede “Güvenlik ve Acil Durum” seçeneğini varsa bu menüye girin.
Yoksa arama bölümüne “Deprem Uyarıları” yazın. “Deprem Uyarıları” seçeneğine dokunun. Açılan ekrandan deprem uyarılarını etkinleştirin. Artık telefonunuz depremi saniyeler öncesinden size bildirecek.
EDİS: Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ında geliştirilen yerli deprem erken uyarı sistemi EDİS, ilk sınavı başarıyla geçti. Silivri depremini 8 saniye öncesinde haber veren EDİS, Marmara Bölgesi’nin genelinde 66, Marmara Denizi’nde ise 21 adet deprem algılama istasyonu bulunuyor. Ayrıca Tekirdağ, Bakırköy-Yeşilköy arasında ve Heybeliada açıklarındaki üç ana istasyondan takip ediyor.
EDİS, Android ve iOS uygulama marketleri üzerinden mobil uygulaması olarak indirilerek kullanılabiliyor.Bu uygulama şekli çok yakında e-Devlet entegrasyonu ve DASK iş birliğiyle tüm vatandaşların ücretsiz kullanımında olacak.
Deprem Ağı (Earthquake Network): Uygulamayı Android ve iOS uygulamasını indirebilirsiniz. Türkiye’nin tamamından depremleri önceden tespit edebilen uygulama ile son depremlerin konumunu, şiddetini ve derinliğini görebilirsiniz. Ancak iOS versiyonu için ücret ödemeniz gerekiyor.
MyShake: Telefonun ivmeölçer özelliğini kullanarak kullanıcılara erken uyarı gönderen uygulamalardan biri. Kaliforniya Üniversitesi tarafından geliştirilen bu uygulama iOS ve Android telefonlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulama ABD’deki kullanıcılar için geliştirildiği için bazı özellikleri Türkiye’de çalışmıyor.