Devrim niteliğinde buluş: 1 kilogram atık malzemeden 14 litre temiz su!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Devrim niteliğinde buluş: 1 kilogram atık malzemeden 14 litre temiz su!
Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'de Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, biyokütle bazlı hidrojeller kullanarak havadan içme suyu elde edebilen yeni bir sistem geliştirdi. Yapılan testlerde, atık gıda artıkları, dal parçaları ve deniz kabukları gibi doğal malzemelerden oluşan 1 kilogram emici malzeme ile günde 14,19 litre temiz su üretildi.

Teksas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, atık gıdaları ve doğal malzemeleri kullanarak havadan içme suyu elde edebilen bir sistem geliştirildi.

Mevcut sentetik su emiciler genellikle petrokimyasal maddelere dayanırken ve yüksek enerji gerektirirken, bu yeni yöntem biyolojik olarak parçalanabiliyor, geniş çapta üretilebiliyor ve minimum enerjiyle çalışabiliyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri sistemin, belirli malzemeleri özel amaçlar için seçmeye dayanan geleneksel yaklaşımdan farklı olduğunu vurguluyor.

TRT Haber'de yer verilen habere göre, sistemin temelinde, biyokütle bazlı polisakkaritlere – selüloz, nişasta veya kitosan gibi – higroskopik ve ısıya duyarlı özellikler kazandıran iki aşamalı moleküler mühendislik süreci bulunuyor.

"ÖNEMLİ BİR ADIM"

Teksas Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Bölümü Profesörü Guihua Yu konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bu buluşla, farklı doğal malzemeleri yüksek verimli su emici hale getiren evrensel bir moleküler mühendislik stratejisi oluşturduk. Bu, sürdürülebilir su toplama sistemleri konusunda önemli bir adım."

1 KİLO EMİCİ MALZEMEDEN 14 LİTREDEN FAZLA SU ÜRETİLDİ

Yapılan testlerde, 1 kilogram emici malzeme ile günde 14,19 litre temiz su üretildi. Mevcut sistemlerin genellikle 1 ila 5 litre arasında su üretebildiği göz önüne alındığında, bu yeni teknolojinin çok daha verimli olduğu görülüyor.

Profesör Yu'nun laboratuvarında çalışan araştırmacı Yaxuan Zhao, şu şekilde konuştu:

"Sürdürülebilir su toplamada en büyük zorluk, laboratuvar dışına çıkabilecek verimli ve uygulanabilir bir çözüm geliştirmektir. Geniş çapta bulunabilen biyokütleden üretilebilen ve düşük enerji ile çalışan bu hidrojel, kırsal bölgeler, acil durum müdahaleleri ve merkezi olmayan su sistemleri için büyük bir potansiyel taşıyor."

Araştırmanın baş yazarı ve doktora öğrencisi Weixin Guan ise, "Günün sonunda temiz suya erişim, basit, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olmalı. Bu malzeme, doğadaki en bol kaynakları kullanarak havadan su elde etmemizi sağlıyor." dedi.

Araştırmacılar, taşınabilir su toplama cihazları, kendi kendine yeten sulama sistemleri ve acil durum içme suyu çözümleri gibi gerçek dünya uygulamaları üzerinde çalışıyor. Daha önce de kurak bölgelerde su üretebilen hidrojeller geliştiren Profesör Yu ve ekibi, suya erişimi olmayan topluluklar için kalıcı çözümler üretmeyi hedefliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...