Dünyada bir ilk: Japonya uzaya ahşap uydu fırlatmaya hazırlanıyor

Japon bilim insanları, uzaydaki kirliliğin önüne geçmek için Manolya ağacından yapılmış uzay aracını bu yaz yörüngeye fırlatacak. Bu uydu, dünyanın ilk ahşap uydusu olarak ilklere adını yazdıracak.
Japon bilim insanları dünyanın ilk ahşap uydusunu yörüngeye fırlatmaya hazırlanıyor. Bu yaz yapılması planlanan tasarımda aliminyum yerine kereste kullanılacak. "Lignosat" adı verilen uydu, Manolya ağacından yapılacak ve yaklaşık bir kupa büyüklüğünde olacak.
AHŞAP KUTU OLACAK
NTV'de yer alan habere göre Lignosat dış tarafında güneş panelleri ve iç tarafında elektronik ekipmanlar bulunan küçük bir ahşap kutu olacak. Uydu yörüngeye girdikten sonra atmosferde düşürülmeden önce yaklaşık 6 ay boyunca görev yapacak.
AHŞAP UZAYDA ÇÜRÜMÜYOR
Araştırmacılar, ahşabın zorlu uzay koşullarına ne kadar iyi dayanabildiğini görmek için bir dizi deney planlıyor. Uzay şartlarında ahşap panellerin eğrilebileceği veya çatlayabileceği endişesi var. Ancak ilk araştırmalar, laboratuvarda uzay benzeri koşullarda tutulan ahşabın ölçülebilir bir kütle kaybı, çürüme veya hasar belirtisi göstermediğini ortaya çıkardı. Proje başkanı Koji Murata, bunu uzayda ahşabı parçalayabilecek oksijen veya canlıların bulunmamasına bağladı.
ZORLU UZAY KOŞULLARINA DAYANIKLI: MANOLYA AĞACI
Japon Kiraz ağacı gibi test edilen diğer ağaçlarla karşılaştırıldığında manolyanın bir uydu oluşturmak için ideal ağaç olduğu belirlendi. Kyoto Üniversitesi yaptığı açıklamada, manolyanın "yüksek işlenebilirlik, boyutsal kararlılık ve genel güç" gösterdiğini yazdı. Bu deneme başarılı olursa uydu çöplüğüne dönen uzaya umut veren çözüm olacak.