İkinci denemede tamam! Japonya H3 roketini başarıyla fırlattı
Japonya, yeni amiral gemisi H3 roketini başarıyla fırlattı ve roketin geçen yılki açılış uçuşunun başarısızlığı da dahil olmak üzere birçok aksaklığın ardından uydu programını tekrar rayına oturttu.
Japonya, geçen yılki başarısızlığın ardından yeni nesil H3 roketini başarıyla fırlattı. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), gözlem uyduları taşıyan roketi ülkenin güneybatısındaki Kagoşima'dan uzaya gönderdiğini açıkladı.
JAXA açıklamasına göre; yerel saatle 09.22'de gözlem uyduları taşıyan '2 Nolu H3 roketi' fırlatıldı. Roketin planlanan yörüngesine girdiği ve taşıdığı 2,6 tonluk yapay yük ile mikro uyduları başarılı şekilde konuşlandırdığı belirtildi.
JAXA VE MHI ORTAK ÜRETİMİ
JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ortak üretimi olan H3 roket, bünyesinde 70 kilogramlık optik gözlem uydusu ve 5 kilogramlık kızılötesi görüntüleme uydusu taşıyor.
Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae, süreci 'başarılı' şeklinde nitelerken, bunun Japonya'nın roket fırlatma yeteneklerinin temelden güçlendirilmesine yönelik yeni bir adım olduğunu bildirdi.
JAXA Başkanı Yamakawa Hiroşi ise düzenlediği basın toplantısında H3 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasıyla ilgili olarak "Uluslararası rekabetçiliği güvence altına alma açısından büyük ilerleme kaydettik" ifadesini kullandı.
Fırlatma sayısına göre uzayda nispeten küçük bir oyuncu olan Japonya, Çin'e karşı koymak için müttefiki ABD ile ortaklık yaparak programını yeniden canlandırmaya çalışıyor.
BAŞARISIZ DENEMENİN NEDENİ BELİRLENEMEDİ
H3'ün Mart ayındaki ilk uçuşu, ikinci aşama motorunun ateşlenememesi nedeniyle kalkıştan 14 dakika sonra roketi yok etmesiyle sonuçlandı. JAXA, Ekim ayında yayınlanan bir incelemede üç olası elektrik arızasını listeledi ancak doğrudan nedeni belirleyemedi.