NASA'dan Mars'tan en net görüntü! Gizemli gerçek ortaya çıktı

NASA, Perseverance keşif aracı tarafından kaydedilen Mars yüzeyine ait en net görüntüleri yayımladı. Görüntülerde, Mars yüzeyinde yer alan şaşırtıcı mavi kayaçlar dikkat çekiyor.
Kızıl Gezegen’i keşfetmeye devam eden Perseverance, kurumuş bir antik göl yatağının tepesinde bulunan 'bir ilk' niteliğindeki jeolojik oluşumu da ortaya çıkardı. NASA, bu kayaç alanına Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki bir dağdan esinlenerek 'Mount Washburn' adını verdi.
GİZEMLİ TAŞ ORTAYA ÇIKTI
Mars yüzeyinde görülen koyu mavi, sivri kayaların çoğunun volkanik bazalttan oluştuğu tespit edildi. Ancak NASA ekibini asıl şaşırtan, bu bazalt kayaçların ortasında yer alan parlak beyaz bir taş oldu. Bu kayaç, daha önce Mars'ta hiç görülmemiş bir mineral bileşimine sahipti.
NASA, bu dikkat çekici beyaz kayaya 'Atoko Point' adını verdi. Yaklaşık 45 cm genişliğinde ve 35 cm yüksekliğinde olan bu taşın kimyasal analizi, SuperCam ile yapıldı ve bu beyaz kayanın, Anorthosit olarak bilinen ve daha önce Mars'ta var olduğu teorize edilen ancak hiç belgelenmemiş bir kaya türü olduğu doğrulandı.
Anorthositler de volkanik kayaçlar olmasına rağmen, silis bileşenleri açısından daha zengindir. Bu da 'Atoko Point' kayasının, çevresindeki bazalt kayaçlara göre daha derinlerden geldiğini düşündürüyor.
TARİHİ ORTAYA ÇIKIYOR
Perseverance, Mars'taki bu eşsiz keşiflerle gezegenin jeolojik geçmişine dair yeni ipuçları sunuyor. NASA’nın Jezero Krateri'nde yaptığı bu keşifler, Mars’ın yüzeyinin altındaki yapıyı ve gezegenin nasıl oluştuğunu anlamaya yönelik önemli adımlar olarak görülüyor.