Openaı O3, daha insansı... Bu yapay zekâ kafa yoruyor

OpenAI, bugüne kadarki en yetenekli yapay zekâ modeli OpenAI o3 ve OpenAI o3-mini ile âdeta akıl yürütmede sınırları zorluyor.
Ömer Temür - İnsansı muhakeme özelliklerine sahip OpenAI o3, tıpkı o1 gibi sorulara daha iyi cevaplar verebilmek için kafa yoruyor. o3, aslında mantıksal düşünme gerektiren problemleri adım adım çözme konusunda eğitim almış bir model. Bir görevi yerine getirirken birkaç adımı önceden planlayarak ilerliyor. Verilen bir komutu cevaplamadan önce, ilgili konuları değerlendirip mantığını açıklıyor ve ardından en doğru cevabı özetliyor. OpenAI o3, özellikle karmaşık matematik, ileri düzey bilim soruları ve kodlama gibi alanlarda önceki modelden üç kat daha iyi performans gösteriyor.
Yapay zekâ dünyasında giderek daha fazla önem kazanan “akıl yürütme” kavramı, makinelerin yalnızca hızlı cevaplar vermekle kalmayıp, bu cevapları nasıl oluşturduklarını anlamaya yönelik bir ihtiyaçtan doğuyor. OpenAI’ın yeni modelleri, bu ihtiyacı karşılamaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Akıl yürütme becerileriyle, hem bireysel kullanıcılar hem de araştırmacılar için daha güçlü bir yapay zekâ deneyimi sunma potansiyeli taşıyor. OpenAI’ın eylül ayında kullanıma sunulan o1 modelinin ardından, o2 modelini atlayarak doğrudan o3’e geçiş yapılması, bu sürecin hızlandırıldığını gösteriyor.
o3-mini modelinin Ocak 2025’te, o3 modelinin ise ocak ayından kısa bir süre sonra piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Yetenek dönüşümüne katkı veriyor
Türkiye, dijitalleşme ve yapay zekânın etkisiyle hızla dönüşen iş dünyasına hazırlanıyor. Araştırmalar, 2030 yılına kadar binlerce yeni mesleğin ortaya çıkacağını gösteriyor. Türkiye’deki 21,1 milyon beyaz yakalı çalışanın, iş dünyasındaki teknolojik değişimlere ve dijital dönüşüme uyum sağlayabilmesi için yeni beceriler kazanması kritik bir öneme sahip. Online eğitim platformu Teedo kariyer odaklı online eğitimleri ile yetenek dönüşümüne katkıda bulunuyor. Teedo Genel Müdürü Selçuk Aytekin, teknoloji alanındaki yetenek açığını kapatmak maksadıyla, yazılım ve teknoloji kategorisine 10 yeni eğitim eklediklerini belirterek “2030’da en büyük yetkinlik değişiminin %63 oranıyla teknoloji alanında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu anlamda, Türkiye’nin güçlü iş gücü potansiyeline ulaşması için yetenek dönüşümünü destekliyoruz. Teedo olarak sunduğumuz eğitimlerle bireylerin kariyerlerini güçlendirmeyi ve şirketlerin çalışan yatırımlarını en verimli şekilde kullanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Eğitimlerimiz, sadece bilgi aktarımıyla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda profesyoneller arasında güçlü bir ağ oluşturuyor” dedi. 2024’te 40’tan fazla C-level yönetici/eğitmenle 2.000’in üzerinde katılımcıya 60’a yakın eğitim veren platform 2025 yılında ise eğitim başlıklarının sayısını 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyor.