Sabancı'dan gençlik hamlesi... Genç yetenekleri yurt içinde tutacak

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi ile Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezini hizmete açan Sabancı, üç yıl içerisinde 30 bin genç beyne ulaşmayı hedefliyor
ÖMER TEMÜR - Teknoloji ve dijital bir dünya yolunda yetenek savaşları yaşanıyor. Ülkeler genç beyinleri kapmak için adeta birbiriyle yarışıyor. İngiltere, dünyanın en iyi 50 üniversitesinden mezun gençlere sorgusuz sualsiz vatandaşlık verirken, Hollanda ülkesinin kapısını yabancı mühendislere ardına kadar açıyor. Sabancı Topluluğu, İzmir’de başlattığı Gençlik Seferberliği ile genç beyinlere sahip çıkıyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi ile Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezini hizmete açan Sabancı, üç yıl içerisinde 30 bin genç beyne ulaşmayı hedefliyor.
329 BİN KİŞİ YURT DIŞINA GİTTİ
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, günümüzde herkesin enflasyondan bahsettiğini, ancak aslında en önemli sorunun beyin göçü olduğuna dikkat çekti. Alper “Geleceğin sorunu gençleri ihraç etmemiz. Çünkü dünyada yetenek savaşları var. Bizler, sürdürülebilir dünya inşa etmek ve Türkiye ile dünyayı entegre etmek için yetenek savaşlarını kazanmak zorundayız. Geçen yıl 329 bin gencimizi yurt dışına ihraç etmişiz. Biz onları ihraç etmek istemiyoruz, biz onların ürettiği ürün ve hizmetleri yurt dışına ihraç etmek istiyoruz. Ceplerinde tek yönlü değil, çift yönlü biletler olsun ki gitsin geri dönsünler ve bu topraklara hizmet etsinler istiyoruz. Gençlik seferberliği de böyle öncü bir girişimdir. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde açtığımız, Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkeziyle, gençlerin yeni fikirler geliştireceği bir ortam oluşturuyoruz. Öğrenciler burada doktora, master tezlerini bu merkezde rüzgârgülünün anlık verilerine bakarak hazırlayabilecekler. Adım adım bu merkezimizi daha da büyüteceğiz ve çok büyük etki oluşturacağız” dedi.
BEYİN GÖÇÜNÜ BEYİN GÜCÜNE ÇEVİRELİM
“Biz gelin kendi girişimlerinizin sahibi olun, biz de destek verelim, yeni teknolojileri birlikte geliştirelim diyoruz. Beyin göçünü, beyin gücüne dönüştürelim istiyoruz” çağrısı yapan Alper “Hemen her şirketimizin AR-GE merkezi var, girişim sermayesi fonlarımız var. Dünyanın en önemli teknoloji alanındaki girişimlere yatırım yapıyoruz. ABD’de bir starup teknolojilerine yatırım yaptık. Biz istiyoruz ki ülkemizden de çok daha fazla startup çıksın. Biz değirmene su veriyoruz, siz de bu merkezlere sahip çıkın, bu merkezler dünyayla sanayiye açılan kapınız. Bunu değer köprüsüne dönüştürelim. O köprüleri yıkılmayacak şekilde, ülkemizi daha hızlı daha kata değerli alanlarda büyütmek için yolu açmış oluruz” ifadelerini kullandı. Alper, 2024 yılında 7 ilde, 7 üniversiteyle iş birliği yaparak, 8 teknoloji ve etki merkezi açacaklarını belirterek “Şimdiden 6 in 500 kişiye ulaştık. Bu üç yıllık bir proje. Üç yılın sonunda 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER RES'LERİ ANLIK İZLEYECEK İŞ DÜNYASINI TAKİP EDECEK
Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi bünyesinde yer alan Uzaktan İzleme Odasında, Urla RES için gerçek zamanlı veri, ileri analizler ve yapay zekâ kullanarak enerji santrali süreçlerinin kapsamlı izlenmesi mümkün olacak. Öğrenciler türbinlerini izleyecek, performans artırma yöntemlerini ileri veri modelleme ve analiz teknikleri ile araştıracaklar.
Bloomberg bünyesinde faaliyet gösteren ve küresel enerji dönüşümü, temiz enerji, ulaşım, endüstriyel inovasyonlar, yeni enerji teknolojileri hakkında veri ve analiz hizmeti sunan araştırma birimi BloombergNEF ile yapılan iş birliği kapsamında hayata geçirilen BloombergNEF Merkezi’nde ise iş dünyası verileri akademik dünyaya aktarılacak.