Teröristler TUSAŞ'ı neden hedef aldı? İşte başta KAAN olmak üzere kurumun dev projeleri

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine terör saldırısı düzenlenen Türk savunma ve havacılık sanayisinin lider şirketlerinden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ)'nın neden hedef alındığı merak konusu oldu. Kurumun başta Türkiye'yi 5. nesil uçak üretebilen az sayıda ülke arasına sokacak Milli Muharip Uçak KAAN olmak üzere birçok önemli proje yürütüyor olması dikkat çekti.
Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) terör saldırısı düzenlendi. Saldırı bölgesinde çatışmalar sürerken, İçişleri Bakanı AliYerlikaya 5 şehidimiz ve 22 yaralımız olduğunu açıkladı. Hain saldırıyı gerçekleştiren 2 terörist öldürüldü.
Saldırının ardından teröristlerin TUSAŞ'ı neden hedef aldığı merak konusu oldu. Türk havacılık ve savunma sanayii için önemli projeler yürüten kurumun, KAAN'ın mimari olması dikkat çekti.
HAVACILIK SANAYİİNE DEV KATKI
1973'te kurulan TUSAŞ, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu hava araçlarının tasarım, üretim ve modernizasyonunun yanı sıra ihracat faaliyetleri yürütüyor. Şirket bugüne kadar hayata geçirdiği önemli projelerle Türk savunma sanayisinin güçlenmesine büyük katkı sağladı. Şirketin koordinasyonunda üretilen T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, T70 Genel Maksat Helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları gibi hava platformları güvenlik güçlerine hizmet veriyor.
HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçağı, HÜRJET Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ve GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri gibi ürünler envantere girmek için gün sayıyor, insansız savaş uçağı ANKA III'ün testleri de yoğun şekilde sürüyor.
TUSAŞ KAAN'IN DA MİMARI
Şirketin en önemli projelerinden biri de yapım süreci devam eden Milli Muharip Uçak KAAN, ülkenin havacılık tarihi açısından önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor. KAAN projesi sayesinde Türkiye, savaş uçağı tasarımı ve üretimi konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girme yolunda önemli bir adım atıyor. KAAN, Türkiye'yi, dünyada 5. nesil uçak üretebilen az sayıdaki ülke arasına sokacak.
Proje, Türkiye'nin savunma sanayisindeki bağımsızlığını güçlendirerek, dışa bağımlılığını azaltacak. KAAN'ın 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi hedefleniyor. TUSAŞ, dünya çapında da dikkati çeken başarılara imza attı. Şirket, son olarak Azerbaycan'ın envanterinde yer alan Su-25 uçaklarının modernizasyonunu yaparak bu ülkeye teslim etti.
NE OLDU?
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 5 kişi şehit oldu, 22 kişi yaralandı. Terör saldırısını gerçekleştiren 2 terörist etkisiz hale getirildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) yerleşkesine yönelik terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar:
4 ŞEHİT, 14 YARALI VAR
"Ankara Kazan ilçemizde yerli ve milli savunma sanayimizin gözbebeği TUSAŞ'a maalesef 15.26'da bir terör saldırısı olmuştur. Bu saldırı duyulur duyulmaz, haberi alınır alınmaz süratle jandarma ve emniyet birimlerimiz, özel harekâtımız buraya geldi. Biri kadın, biri erkek olmak üzere 2 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
Yaralılarımızdan üçünün durumu ağır. Şehitlerimizin mekânı cennet olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim en kısa zamanda onları sevdiklerine kavuştursun diye dua ediyorum. Terörü lanetliyoruz. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor."