Gençlerde sosyal medya bağımlılığı | Türkiye Kliniği

Günden güne artarak devam eden internet kullanımı, faydalanılan alanlarının genişlemesi ile hayatın içinde vazgeçilemez bir yere sahip olma yolunda ilerlemekte. Gençlerde sosyal medya bağımlılığı giderek artıyor.
Günden güne artarak devam eden internet kullanımı, faydalanılan alanlarının genişlemesi ile hayatın içinde vazgeçilemez bir yere sahip olma yolunda ilerlemekte. Günümüz teknolojisinin bizlere sunduğu en büyük imkânlardan biri de sosyal medya alanlarıdır. Ülke gündemi, genel konular, araştırma, yeni fikirler, eğlence, alışveriş, anlık iletişim, yardımlaşma sosyal medyanın hayatımıza kazandırdığı olumlu katkılar.
Hayatın her alanında, vaktimizin çoğunu çalan sosyal medya kullanımının azı karar çoğu zarardır. Özellikle ergenler üzerinde ciddi derecede psikolojik deformasyonlara sebep olabilmektedir.
Sosyal medya, ergenlerde teknik beceriyi artırabilirken, iletişimi ve sosyal hayatı giderek azaltabilir. Eksiklik duygusu, kıyas ve rekabet, ergende öz güven kaybı, sosyal kaygı gibi psikolojik problemlere yol açabilir. Modifiye olmuş güzellik algısı ve yeme bozuklukları gibi çeşitli tehlikelere yol açabilmektedir. Çok fazla vakit geçirip bağımlılık derecesine gelen sosyal medya kullanımı uyku bozukluğu, aile ile geçirilen vakitlerin azalması, gerçek hayata olan ilginin gerilemesi gibi gençlerin hayatına bir dizi olumsuzluk katmaktadır.
Uzun süre ekran karşısında kalmanın ciddi anlamda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğuna sebep olması artık net olarak bilinmekte. Sosyal medyanın dikkat eksikliği ile birlikte, ders ve hayat başarısı üzerinde olumsuz etkileri kısa sürede fark edilecektir. Akademik kariyer konusunda zamanla olumsuz yönde etkileri ortaya çıkacaktır. Son dönemde yapılan çalışmalar siber zorbalığın gençler üzerinde ciddi bir kaygı kaynağı olduğunu göstermektedir. Siber zorbalık; sosyal medya alanlarında kişi hakkında aslı olmayan dedikodular yaymak, hakaret, tehdit ya da taciz edici mesajlar yazmak ve paylaşmaktır.
Bizlere çok çeşitli faydalar sağlayan ama aynı zamanda duygusal gelişimi tehlikeye atan sosyal medya ile aramıza sınırı nasıl koyacağız?
- Öncelikle gençler üzerinde yasakların hiçbir olumlu etkisinin olmadığını kabul edin. Sürekli olarak sosyal mecralarda onları takip ettiğiniz mesajını vererek daha çok baskı oluşturmayın.
- İnsanlar hayatlarının her döneminde kendileriyle ilgili endişelere kapılabilir. Fakat ergenlik bu endişelerin daha sık yaşandığı bir dönemdir. Kabul görme, beğenilme, yeterli hissetme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri aktiviteler ile gençleri destekleyin.
- Sosyal medyayı doğru kullanarak onlara örnek olun. Özellikle mahremiyet ile ilgili sınırları, sosyal medyanın bu sınırlar için oluşturduğu riski, mutlaka anlatın ve bunun üzerine konuşun.
- Herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmaları durumunda sizinle konuşmaları için onlara güven sağlayın. Eğer çocuğunuzun sosyal çevresinden koptuğunu, yalnızlaştığını, içine kapandığını ve daha çok sanal ortamda vakit geçirdiğini düşünüyor ve ona erişemiyorsanız mutlaka bir uzman ile görüşün.
SOSYAL MEDYA NEDİR?
Sosyal medya, "Sanal topluluklar ve ağlarda bilgi ve fikir oluşturmak, paylaşmak ve değiş tokuş etmek için internet ve bilgisayar tabanlı teknolojileri kullanan bir sosyal etkileşim biçimi" olarak tanımlanabilir.
SOSYAL MEDYA NELERDİR?
Sosyal medya uygulamalarının sayısı sanıldığından çok daha fazla ancak bazı uygulamalar dünya genelinde diğerlerinden daha sıktercih ediliyor. Peki, en çok kullanılan sosyal ağlar hangileri?
- YouTube
- TikTok
- Snapchat
- Facebook Messenger
- Telegram