Dünya Sanat Günü'nde ressamlara sorduk: Sanatçı kimdir?

Bugün “Dünya Sanat Günü”… 15 Nisan her sene daha ziyade resim, seramik, heykel gibi plastik sanatlarda eser üreten sanatçıların günü olarak kutlanıyor… Bu özel günde pek çok faaliyet yapılıyor. Biz de usta ressamlara “Sanatçı olmak ne demek?” sorusunu yönelttik…
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde usta ressamlar 'Sanat ne demek?' sorusunu cevapladı.
SANATÇI ÖNCE İYİ BİR İNSAN OLMALI
“Resmin şairi” diye anılan usta ressam Devrim Erbil “Beethoven ‘Sanatımla gurur duyuyorum ama asıl iyi bir insan olmakla övünürüm’ diyor. Bence sanatçının önce iyi bir insan olması gerekli. Sanat gerçekten insanlık için bir umuttur. İnsanları mutlu etmek, insanca davranmaya yöneltmek ve onları duygu dünyasının zenginliğini oluşturmak için de bir araçtır. Toplumun da sanatçıları anlaması gerekiyor. Ben seksen yıllık hayatımın içini hep sanatla doldurdum. Bence sanat hayatı anlamlı kılan bir olaydır. Hayatı hayat yapan duygusal değerler sanatın içerisinde vardır” diyor.
HER ÇİZENE RESSAM DENİLMEZ
Eserleri eski İngiliz saraylarında yer alan Azerbaycanlı ressam Sakit Mammadov ise “Profes-yonel olmak sanatçı olmak manasına gelmiyor. Bir ruh lazım… Sanatçı ilahi bir lütufla olunur. Kişiye Allah tarafından bir yetenek verildiyse zaten bir ruh ortaya çıkar. Her yazı yazana şair, her çizene ressam denilmez. Ahlaki meziyetler de çok önemli. Ressamın fikrî, millî değerleri olmalı. Farklı ülkelerdeki sanat akademilerinden her sene binlerce kişi mezun oluyor. Ancak çok azı ‘sanatçı’ diye anılıyor. Diğerleri nereye gidiyor? Bu yüzden hakiki sanatçının kim olduğuna zaman karar verir.”
SANATÇI YOL GÖSTERİR
Ressam Süleyman Saim Tekcan “Sanatçılar düşünen ve bize yol gösteren kişilerdir. Gerçek sanatçı sadece iyi eser üreten insan değildir. Ben sanatçıyım ama daha öncesinde kendime sanat eğitimcisi diyorum. Yani sanatçılar düşünceyi geliştiren kişilerdir. İçinde bulundukları toplumlardaki sosyal problemlerden uzak değillerdir” şeklinde konuşuyor.
MODERN DÜNYADA SANATÇI İLAHLAŞTIRILDI
“Sanatçı olmak demek sorumluluk yüklenmek demektir” İlhami Atalay ise sözlerine şöyle devam ediyor: Sanat öyle rastgele yapılacak bir şey değildir. Ciddi olmak lazım. Hakiki sanatçı önce her şeyin yaratıcısını tanıyacak. Yüce yaratıcının kudretini takdir edecek ki, onun yarattıklarından ilham alarak güzellikleri yakalayıp insana sunabilsin. Ancak zamanımızdaki sanat anlayışı çok farklı… Modern çağda sanatçı ilahlaştırıldı, estetik zevkler kayboldu ve ciddiyet ortadan kalktı. Daha kötüsü bizim sanatçılarımız buna özeniyor.
TOPLUMDA EKSİK OLANLARI KEŞFETMELİ
İsmail Acar ise “Türkiye’de sanatçı yılda bir defa dahi toplumun aklına gelmeyen mesleği icra eden kişidir. Aslında sanatçılar toplumun geleceğidir. Sanatçılar aslında yenilikçi kişilerdir. Yeniliği de çağın ötesinde aramaya gerek yok. O toplumda eksik olan şeyi keşfetmek lazım. Bizim toplumumuzun da kendi genlerini keşfetmesi gerekiyordu. Ben de bunu yaptım. Fakat ‘sanatçı’ diyebileceğimiz kişiler, süreci bitirenlerdir. Bence sanatçılık, kişinin hayatının son noktasında ulaşabileceği bir unvandır…” ifadelerini kullanıyor.
KİTAP
> Agartha efsanesi
Erkan Erten’in Gece Kitaplığı etiketini taşıyan “Agartha Tünelleri”, fantastik unsurları tarihle harmanlayan enteresan bir kitap. Eserde dünyanın en eski bilinmeyen yer altı ülkesi Agartha’nın en büyük giriş kapısının İstanbul’da olduğu fikrinden yola çıkılarak, bu kapıyı açan tek anahtara ulaşmak için birbiriyle mücadele eden iki grubun hikâyesi işleniyor. Kitap, İstanbul’un tarihinde efsane ve komplo teorileriyle dolu bir yolculuk vadediyor.
> Ruh çatlakları
“Norveç’in Dostoyevski’si” diye anılan ‘Nobel’li yazar Knut Hamsun’un “Açlık” adlı eseri, ilk defa orijinal dilinden tercüme edilerek Can Yayınlarındaki yerini aldı. Eserin merkezinde adı ve mazisi olmayan, geçimini sağlamak için gazetelere yazılar yazan genç ve fakir bir adamın sokaklardaki yolculuğu var. Kitap, yabancılaşmanın ve çaresizliğin “insan ruhunun keşfedilmemiş çatlakları”nı açığa çıkarıyor.
> Aykırı ressamın portresi
Bugünlerde eserleri “Meşher”de sergilenen İngiliz ressam John Craxton’ın hayat hikâyesi Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “John Craxton - Hayatın Lütufları” adlı kitapla okuyucuya sunuluyor. Ian Collins’in kaleme aldığı eser, Ege’ye âşık aykırı sanatçının hayatının detaylarının yanı sıra resimlerine dair bilgiler de barındırıyor.