Hangi üniversitelerde ikinci öğretim var? İşte en iyi ikinci öğretim bölümleri 2024

Üniversiteler, örgün öğretim dışında ikinci öğretim de sunmaktadır. İkinci öğretim genellikle akşam dersleriyle yapılır ve giriş puanları örgün öğretime göre daha düşüktür. Bu nedenle, üniversite sınavında daha düşük puan alan öğrenciler için bir alternatif oluşturur. YKS sonrası öğrenciler, "Hangi üniversitelerde ikinci öğretim var?" sorusunu araştırıyor. İşte İstanbul, Marmara, Koç, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi gibi büyük üniversitelerin ikinci öğretim taban puanları ve başarı sıralamaları
Hangi üniversitelerde ikinci öğretim var? 2024 YKS sınavının ardından milyonlarca aday sonuçları beklemeye başladı. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile tercih dönemi başlayacak. Öğrencileri şimdiden ikinci öğretim olan üniversiteleri araştırmaya başladı. Peki, 4 yıllık ikinci öğretim bölümleri neler? İkinci öğretim olan bölümleri sizler için derledik. İşte, İşte en iyi ikinci öğretim bölümleri 2023…
HANGİ ÜNİVERSİTELERDE İKİNCİ ÖĞRETİM VAR?
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte YKS tercih dönemi başlayacak. Örgün eğitimin yanında çoğu üniversitede ikinci öğretimde bulunuyor. İkinci öğretim, genellikle saat 17:00-20:00 arasındaki zamanda verilen eğitimi kapsıyor. İkinci öğretim puanları, örgün öğretim puanlarına göre daha düşük olduğundan, sınavdan düşük puan alanlar ikinci öğretimi tercih edebiliyor.
İşte, ikinci öğretim olan bazı üniversiteler…
- Adıyaman Üniversitesi
- Adnan Menderes Üniversitesi
- Ahi Evran Üniversitesi
- Aksaray Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Bayburt Üniversitesi
- Bülent Ecevit Üniversitesi
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Düzce Üniversitesi
- Erzincan Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Giresun Üniversitesi
- İnönü Üniversitesi
- Kafkas Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Kırıkkale Üniversitesi
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Mustafa Kemal Üniversitesi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Pamukkale Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Uludağ Üniversitesi
- Uşak Üniversitesi
EN İYİ İKİNCİ ÖĞRETİM BÖLÜMLERİ 2024
Her üniversitenin farklı programları ve dereceleri bulunuyor. Genel olarak popüler ve saygın olan, üniversitelerin en iyi ikinci öğretim bölümlerinden bazıları şöyle:
İşletme
İşletme bölümü, ikinci öğretimde tercih edilen en popüler seçeneklerin başında geliyor. Bu bölümü genellikle çalışan ya da yükseköğrenim hedefleyen öğrenciler tarafından tercih ediliyor.
Bilgisayar Bilimleri
Özellikle günümüz teknoloji devrinde en çok rağbet gören üniversite bölümlerinin başında bilgisayar bilimleri geliyor. Bu bölüm, öğrencilere iyi bir iş fırsatı da sunuyor. Bilgisayar bilimleri bölümünde ikinci öğretim programları ise çalışan ya da bağlantılı bir alanda çalışmak isteyen öğrenciler için idealdir.
Hukuk
Hukuk, puanı ve başarı sıralaması oldukça yüksek olan bir bölümdür. Birçok öğrenci hukuk okumanın hayalini kurmakta fakat puanı yetmediği için okuyamamaktadır. Böyle bir durumda hukuk bölümünün ikinci öğretimi tercih edilir.
Psikoloji
En iyi ikinci öğretim bölümlerinin başında psikoloji de gelmektedir.
Mühendislik
Mühendislik bölümü de ikinci öğretimde en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Mühendislik ikinci öğretim programı, çalışanların mühendislik eğitimi almasına ve kariyerlerini ilerletmelerine olanak tanır.
2023 ÜNİVERSİTELERİN İKİNCİ ÖĞRETİM PUANLARI
Her üniversitelerin ikinci öğretim programları, kabul sürecine bağlı olarak değişiyor. Genellikle her sene ÖSYM’nin düzenlediği YKS sonuçlarına göre üniversiteler öğrenci kabul ediyor. İkinci öğretim programlarına da tıpkı örgün öğretimde olduğu gibi YKS puanı ve sıralamasına göre alım yapılıyor. İkinci öğretim puanları, TYT, AYT ve YDT sonuçlarına göre belirleniyor. Her üniversite, ikinci öğretimde taban puanları belirliyor ve kontenjanları da bu puanlara göre dolduruyor.
Her üniversitenin ikinci öğretim puanları farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle, hangi üniversiteyi tercih etmek istiyorsanız, o üniversitenin ya da programın web sitesine girerek güncel puan bilgilerini kontrol etmeniz gerekiyor.
2. ÖĞRETİM SAATLERİ NELER?
Her üniversitenin ve bölümlerin ders saati farklılık gösterebilir. Fakat genellikle ikinci öğretimde lisans ve ön lisans bölümlerinin ders saati 17:00 gibi başlar ve 20:00 -21:00 gibi sona erer. Fakat bazen dersler, eğitim verilen programa göre saat 15:00’de başlar. Yani ikinci öğretimde dersler sabahları başlamaz. Örgün eğitim alan öğrencilerin dersleri bittikten sonra ikinci öğretim dersleri başlamaktadır.
İKİNCİ ÖĞRETİM PARALI MI?
İkinci öğretimdeki öğrenciler, her yıl harç ücreti yatırmaktadır. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde üniversite bölümlerinin harç ücreti şu şekildeydi:
- Devlet Konservatuvarı: 1.274,50TL
- Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi: 890 TL
- Fen Edebiyat Fakültesi: 615 TL
- Hukuk Fakültesi: 677 TL
- İlahiyat, İletişim Fakültesi: 615 TL
- İktisat ve İşletme Fakültesi: 1,180,00 TL
- Tıp Fakültesi: 961 TL
- Turizm Fakültesi: 615 TL
- Siyasal Bilgiler Fakültesi: 1.354,00 TL
- Veteriner Fakültesi: 836,5 TL
İKİNCİ ÖĞRETİMİN ÖRGÜN ÖĞRETİMDEN FARKI NE?
İkinci öğretim, akşam saatlerinde üniversitelerde verilen eğitime denir. Örgün öğretime göre ikinci öğretim puanları daha düşüktür fakat eğitim içeriği aynıdır. Bunun yanında ikinci öğretimde her yıl harç bedeli ödenmektedir.
Ayrıca ikinci öğretim ile örgün öğretim bölümlerinde diplomalar da aynıdır. Her üniversite ikinci öğretim ders saatlerini kendi belirler. Dersler genellikle saat 17:00’de başlar ve 21:00-22:00 civarında sona erer. İkinci öğretimin ders sayıları ve ders veren hocalar, örgün öğretimdeki ile aynıdır. Bu öğretim modelinde eğitim kalitesinde bir düşüş yaşanmaz. Bazı öğrenciler düşük puan almalarından ziyade, gündüzleri çalışabilmek için de ikinci öğretimi tercih edebilmektedir.