10 metrelik dükkanda 62 yıldır çalışıyor! Unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini yaşatıyor
Gaziantep'te yaşayan 74 yaşındaki Cahit Çalı 12 yaşından beri kalaycılık yapıyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındaki kalaycılık mesleğini Gaziantep'teki tarihi çarşıdaki dükkanında 62 yıldır yaşatarak durmadan çalışıyor.
Geçmişte en gözde meslekler arasında yer alan kalaycılık, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi.
Gaziantep'te yaşayan, köklü kalay ustalarından 74 yaşındaki Cahit Çalı, tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki 10 metrekarelik dükkanında 62 yıldır bu mesleği icra ediyor.
Eski çaydanlıkları, tencereleri, bakır kapları kalaylayarak parlatan Çalı, tarihin en eski mesleklerinden biri olan bakır kalaylama işini tutkuyla sürdürüyor.
SON KALAN 4 KALAYCIDAN BİRİ
Gaziantep'te kalaycılığı sürdüren esnaf sayısının dörde düşmesiyle birlikte yılların birikimini torununa öğreten Çalı, mesleği öğrenmek isteyen gençlerin olmadığını söyleyerek eleman yetiştiremediğini ifade ediyor.
Kalay Ustası Cahit Çalı, “Sağlıklı bir hayat için kalaylanmış bakırlarda yemek yememiz lazım. Dünyanın en eski madenlerinden olan bakır ellerimizde işlemden geçerek sağlıklı hale geliyor. İnsanların vücudunda demir, kalay, bakır vitamini olmalı” diyor.
"KALAYLAMA ÜRÜNLERE TALEP ÇOK"
Çalı kalaycılığa aslında hala ihtiyaç duyulduğunu ama ilgi gösterilmediğini şöyle dile getiriyor:
“Biz kalay işlemini yapıyoruz. 5 TL'den başlayıp 200 TL'ye kadar kalaylama işlemi yapıyoruz.
Ev hanımlarının yanı sıra lokantalardan da çok talep alıyoruz. Lokantalarda bakır tabaklarda ve ürünlerde yemek yemek vatandaşların en sevdiği şey. O yüzden talebimiz çok oluyor”
"MESLEK ÖLME AŞAMASINA GELDİ"
Meslek ölme aşamasın geldi. İşi öğretmek istiyorum ama mesleği öğrenmek isteyen genç yok. Bu pisliğin içine gelmek isteyen kimse olmuyor. Haftalık 5 bin TL'den aylık 20 bin TL maaş veriyorum ama pis diye gelmiyorlar”