19 yıllık tutku! Antika eşyaları dükkanını müzeye dönüştürdü
Antika eser tutkusunu 19 yıldır devam ettiren Murat Üzüm Balı, asırlık eşyaları muhafaza ediyor. Osmanlı döneminden Avrupalılara ait eşyalara kadar zengin bir koleksiyonu barındıran Üzüm Balı'nın dükkanında yurt içi ve yurt dışından önemli ziyaretçiler geliyor.
Kilis'te 19 yılı aşkın süredir antikacılık yapan Murat Üzüm Balı, mesleğe ilk adımını Romanya'dan aldığı ve ülkeyi simgeleyen bir eserle başladı.
Yıllar içinde antika tutkusunu geliştirerek geniş bir koleksiyon oluşturdu.
Üzüm Balı, hem yurtiçinden hem de yurtdışından yoğun ziyaretçi ağırlıyor.
Kilis'in kültürel değerlerini yaşatmaya ve antikacılıkta daha ileriye gitmeye kararlı olduğunu vurgulayan Üzüm Balı, bu tutkusunu ziyaretçileriyle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
YURT DIŞINDAN İLGİ BÜYÜK
Antika dükkanına Romanya, Kuzey Kıbrıs, Hollanda, İngiltere ve Azerbaycan gibi ülkelerden ziyaretçiler geldiğini ifade eden Üzüm Balı, Türkiye'nin 81 ilinden de misafirlerin ilgisiyle karşılaştıklarını belirtti.
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin yanı sıra devlet kurumlarından da ziyaretçiler geldiğini söyleyen Üzüm Balı, "Kilis Valisi, Belediye Başkanı, milletvekillerimiz ve halkımız sık sık dükkânımıza uğruyorlar. Antikalarımızın sergilendiği atmosferin çok güzel olduğunu söylemeleri bize gurur veriyor ve daha ileriye gitmek için motivasyon sağlıyor" dedi.
OSMANLIDAN KALMA CERCER İLGİ GÖRÜYOR
Antika koleksiyonunda en çok dikkat çeken parçalardan birinin Osmanlı döneminden kalma tarım aracı cercer olduğunu belirten Üzüm Balı, bu aracın 1800'lü yıllarda kullanıldığını ifade etti.
Cercer kullanım şeklini anlatan Üzüm Balı, "Traktör, biçerdöver ve patoz olmadığı dönemlerde cercer, tarım hasadında önemli bir rol oynuyordu. İnsanlar harman yerinde cercer önüne at bağlar, üzerine iki kişi otururdu. Cercer döndükçe buğday, nohut ve mercimek taneleri saplarından ayrılırdı. Bu önemli araç, geçmişin tarım kültürünü yansıtan nadide bir eser olarak dikkat çekiyor" diye konuştu.