4 kaşık çorbası - Ramazan Sofrası

Ramazan sofrasında bugün 4 kaşık çorbası, falafel ve çullama var.
ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI4 KAŞIK ÇORBASI
MALZEMELER
>> 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
>> 1 yemek kaşığı k. mercimek
>> 1 yemek kaşığı pirinç
>> 1 yemek kaşığı bulgur
>> 6 su bardağı su
>> 3 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için;
>> 1 su bardağı yoğurt
>> 2 yemek kaşığı un
>> 1 adet yumurta sarısı
>> 5 damla limon suyu
Üzeri için;
>> 1 yemek kaşığı tereyağı
>> 1 tatlı kaşığı nane
>> 1 tatlı kaşığı pul biber
Dört bakliyat grubu bir kâsede birleştirilir. Yumurta, yoğurt, limon suyu ve un da bir kâsede güzelce homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Bakliyatlar 6 su bardağı su eklenilen tencerede haşlamaya bırakılır. Terbiyeye biraz sıcak su eklenir. Ilıştırıldıktan sonra tencereye ilave edilir. Karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Küçük bir sos tavasında tereyağı eritilir. Nane ve pul biberi eklenir. Bekletmeden ocaktan alınır. Tereyağı da çorbaya ilave edilerek karıştırılır. Sıcak şekilde servis edilir.
FALAFEL
MALZEMELER
>> 250 g nohut
>> 5 diş sarımsak
>> 1 çay kaşığı kabartma tozu
>> 1 tatlı kaşığı toz kişniş
>> 1 tatlı kaşığı kimyon
>> ½ demet maydanoz
>> 1 adet yeşilbiber
>> 2 çorba kaşığı un
>> 5 adet taze soğan
>> 3-4 dal taze kişniş
>> Tuz, karabiber
>> Sıvı yağ (kızartmak için)
Tahin sosu;
>> 1 su bardağı tahin
>> 2 adet limonun suyu
>> 3 diş sarımsak
>> 2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
>> Tuz, karabiber
Nohutlar bir gün soğuk suda bekletilir. Suyu süzülerek mutfak robotunda püre hâline gelene kadar çektirilir. Bütün yeşil malzeme ince ince doğranır. Püre kıvamındaki nohuttan 3-4 kaşık alınarak, yeşilliklerle beraber mutfak robotunda birleştirilir. Kalan nohutlar baharatlarla birlikte iyice karıştırılır. Çok kuru olursa azar azar su eklenerek yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve kızgın yağda altın rengini alana dek kızartılır. Yağın fazlasını almak için peçete üzerine konulur. Tahin sosu için de bütün malzemeler mutfak robotunda karıştırılır. Doğranmış marul yapraklarının üzerine falafeller yerleştirilir. Üzerine tahin sosu gezdirilerek servis edilir. Not: Tahin sosu, balık ve tavuklarda da kullanılabilir.
ÇULLAMA
MALZEMELER
>> 5-6 parça tavuk kalça
>> 2 bardak tavuk suyu
>> 3 bardak un
>> Su
>> Tuz
>> Karabiber
>> Kızartmak için
sıvı yağ
İlk olarak tavuklar haşlanır. Etleri parça parça tiftiklere ayrılır. Tuz ve karabiber eklenerek kenarda bekletilir. Tavuğun suyu ile üç bardak un karıştırılır ve koyu sıvı bir hamur hazırlanır. Tavuklar, lalanga hamuru da denilen bu kıvamlı hamurun içerisine parça parça atılır. Karışıma bulandıktan sonra kızarması için kaşıkla kızgın yağlı tavaya dökülür. Her kaşığın içine 2-3 parça tavuk eti düşmesine dikkat edilir.